Compromís reivindica més freqüències i millors horaris en la línea 2 de metro

compromis metro

El regidors de Camp de Túria denuncien les deficiències

Regidors de Compromís han realitzat un trajecte en la L2 de metro per a observar de primera mà les deficiències que afecten aquesta línia i han denunciat la baixa freqüència, les limitacions horàries, la persistència de trams amb via única, els problemes d’accessibilitat, així com la prohibició del transport de bicis i patinets.

El diputat provincial i regidor de Sant Antoni de Benaixeve, Pau Andrés; l’alcalde de Llíria, Joanma Miguel; i els regidors Giuseppe Grezzi (València), Josep Vicent Capella (Benaguasil), Bonifaci Ròderoc (Pobla de Vallbona) i Carles Martí (Paterna) han reivindicat una millora substancial en la vertebració del territori del Camp de Túria i el seu transport públic.

Els edils consideren que aquestes millores passen per l’optimització de la Línia 2 mitjançant un augment de les freqüències, una reducció del temps de viatge i el foment de la intermodalitat del transport.

Entre les propostes que han defensat, destaca la duplicació de les vies en els trams que encara són de via única, fet que facilitaria una major agilitat en el servei. A més, han reclamat una ampliació dels horaris nocturns i mesures que promoguen la mobilitat sostenible, com l’eliminació de les restriccions al transport de bicicletes i patinets. No obstant això, aquestes mesures no seran suficients si no es resolen els problemes d’accessibilitat que encara afecten apartadors com el de Sant Antoni de Benaixeve, on les limitacions actuals fan que els usuaris només tinguen accés des d’un costat de la via.

La Línia 2 és un eix fonamental que connecta les poblacions del Camp de Túria amb la ciutat de València, on es concentren serveis essencials com hospitals, universitats i una part significativa de l’oferta laboral de la comarca. Tal com recull l’estudi comarcal de la Universitat de València i la Diputació, “el Camp de Túria està altament integrat en la dinàmica de l’àrea metropolitana de València, on un gran nombre de persones troba ocupació tant a la capital com a les hortes.”

És necessari un augment de freqüències i una reducció del temps de viatge en aquesta línia. “En 2024, anar a València, a una persona de Llíria li costa el mateix temps que a mi en 1989 per anar a estudiar a la facultat: 1h30” – afirma l’alcalde de Llíria. A més, insisteix en que “no és assumible que a una persona valenciana li coste el mateix temps anar a València a estudiar o a treballar que anar a Madrid a veure una obra de teatre”.

Les freqüències no poden ser les mateixes des de fa 30 anys i tampoc es pot mantenir una via única i apartadors només accessibles des d’un costat en alguns trams. Pau Andrés, diputat provincial, ha posat l’exemple de Sant Antoni de Benaixeve, amb més d’11.000 habitants, on l’apartador només és accessible des de la Canyada. “És indispensable que siga accessible des de tots dos costats de la via”, ha afegit. És necessari solucionar aquests problemes d’accessibilitat urgentment. Hi ha punts en aquesta línia, fora del centre, que segueixen operant amb una sola via, cosa que limita l’eficiència i el flux del servei.

Una altra de les demandes és l’ampliació dels horaris nocturns, permetent així a la ciutadania retornar al municipi després de gaudir d’esdeveniments que acaben més enllà de l’horari actual.

Per exemple, si una persona vol tornar a Benaguasil entre setmana després d’anar a veure una obra al teatre que acabe més enllà de les 23:46, no podrà fer ho en metro. El cap de setmana, no trobarà metro més tard de les 2:44 si ha perdut el de la 1:06.

Els regidors han criticat la mesura restrictiva per a bicis i patinets que Ferrocarrils de la Generalitat pretén implementar a partir de l’1 de desembre, la qual limitarà el transport a bicicletes plegables en qualsevol moment del dia. “Aquesta decisió ignora els hàbits de mobilitat de la població i suposa una sentència per a la intermodalitat del transport”, ha advertit Grezzi, que ha recordat que en els darrers vuit anys, l’ús combinat de bici o patinet amb transport públic ha augmentat de manera exponencial.

Durant el govern del Botànic, amb el PSPV al capdavant de la gestió de les infraestructures, segons Compromís, no es van poder impulsar les millores necessàries per a la Línia 2 de Metrovalència. “Tot i els esforços de Compromís per convèncer els seus socis de govern de la importància d’augmentar les freqüències, millorar els horaris i duplicar les vies, les propostes no van arribar a materialitzar-se”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà