Dins del projecte València BioValoriza
La Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Ajuntament de Serra han acompanyat l’equip d’AIDIMME (Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins), que participa en el projecte analitzant la qualitat de la fusta de pi blanc als montes que es gestionaran en el projecte.
S’utilitza tecnologia avançada per fer inventaris, mesurar la quantitat i la qualitat de la fusta i classificar-la enfunció del seu ús potencial, des del seu origen fins al seu processament industrial.
Part de la fusta que s’extraurà d’aquesta gestió es destinarà a construir dues casetes de fusta, una al Camp de Túria i una altra a l’Interior Terra del Vi.
L’avaluació comença directament al monte per identificar els arbres amb més potencial i dirigir-los a processos específics d’industrialització segons la seua qualitat. Després de l’extracció, la fusta es sotmet a una nova avaluació al serrador, on es classifica per a diferents usos finals.
Aquesta anàlisi detallada contribueix a maximitzar el valor de la fusta, ja siga en aplicacions estructurals com la fusta laminada o en usos no estructurals com palets o tarimes.
Com a part del projecte, una part de la fusta extreta serà emprada per construir dos quioscos mòbils de 8 metres quadrats, que s’utilitzaran en esdeveniments organitzats per les mancomunitats locals.
Aquestes estructures demostraran la qualitat i versatilitat de la fusta de pi blanc, alhora que permetran avaluar els reptes tècnics que podrien sorgir en un procés de fabricació real.
El projecte destaca per l’enfocament sostenible i innovador, mostrant com una gestió eficient dels recursos forestals pot generar un impacte positiu tant en l’entorn natural com en l’economia local.
Amb aquesta iniciativa, el pi blanc es posiciona com un recurs clau en la valorització de la cadena forestal a la regió.
València BioValoriza compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), financiado por La Unión Europea – NextGenerationEU.