El conseller de Medi Ambient assegura que el pla d’acció “progressa a bon ritme”
La Generalitat contínua amb les labors per a la recuperació del Parc Natural del Túria i avança en la rehabilitació de les rutes, després dels greus danys que va patir en les seues infraestructures després de l’augment del cabal i el desbordament del riu ocorregut el mes d’octubre passat.
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha explicat que el pla d’acció per a la recuperació del Parc Natural del Túria “progressa a bon ritme, la qual cosa permet ara compaginar noves tasques”. Un pla que, segons el conseller, ha sigut “dissenyat en diferents fases per a recompondre un dels espais més emblemàtics de les comarques del Camp de Túria i L’Horta Sud”.
“Als treballs de neteja ja iniciats s’ha sumat la rehabilitació de les rutes amb la reconstrucció de les quals s’han vist afectades per la catàstrofe, buscant en alguns casos trams alternatius”, ha remarcat el titular de Medi Ambient. “Sabem que queda molta faena, però el camí de la reconstrucció està en marxa”, ha incidit Mus.
Quatre de les sis rutes del parc natural van quedar pràcticament intransitables: la ruta roja (la Pea), la ruta blava (del Palmerar), la ruta verda (Fluvial del Túria) i la ruta violeta (de l’Aigua). La ruta groga (Les Rodanes) i la ruta rosa (La Vallesa) han romàs intactes.
Durant l’avaluació d’anys, es van identificar afectacions significatives en diversos elements del parc, incloent-hi l’oficina tècnica, el centre de visitants, les diferents rutes i la senyalització. A més, les estructures de ponts i miradors també han patit les conseqüències de les inundacions.
D’altra banda, les àrees d’ús públic del parc han sigut arrasades íntegrament. Espais com l’àrea de bany de Xestalgar i de la Pea, la platja fluvial de Bugarra, així com diverses àrees recreatives a Pedralba, Benaguasil, Riba-roja i la Presa de Manises han quedat inutilitzables i els treballs se centren en l’actualitat a recuperar les principals infraestructures. Aquesta situació també afecta a l’àrea del Centre de Visitants del Parc i la de Quart de Poblet.
L’objectiu és no sols reparar els danys, valorats en 21,5 milions d’euros, sinó també implementar actuacions que minimitzen l’impacte de futurs episodis meteorològics, protegint així aquest valuós entorn natural.
Activitats
Encara que el centre de visitants, que estava enclavat en la zona natural està fora de servei, el mes de febrer hi ha programades 13 activitats d’educació ambiental amb centres educatius i s’està treballant per a redissenyar les accions amb els grups, tant en la temàtica com el desenvolupament de les pròpies iniciatives en el medi natural.