BANNER LLIRIA

Associació cultural l’Aljama de Bétera

Associació cultural l’Aljama de Bétera el camp de turia

Este mes us  convidem a conéixer l’Associació Cultural l’Aljama  de Bétera arran del seu darrer projecte: La memòria dels sentiments. Una joia musical amb sabor tradicional que ens presenta Jose Miguel Codina, portaveu de l’associació, que durant l’entrevista amb InfoTúria ens regala un viatge guiat per la riquesa musical de la nostra comarca.  

 

 

L’associació  l’ Aljama  va nàixer en 2004 gràcies a la motivació d’un grup de veïns de Bétera que compartien el desig de mantenir viva la Cultura Popular i Tradicional Valenciana i, especialment la del Camp del Túria, arribant inclús a fer d’ambaixadors culturals de la nostra terra en altres pobles del territori valencià , Eivissa i, fins i  tot,  Itàlia i  Àustria.

Per a aconseguir-ho sumen esforços realitzant una activitat intensa que es concreta en nombrosos treballs  de recuperació i difusió dels nostres costums i tradicions: investigacions, monogràfics, muntatge de balls, xarrades, mostres, tallers, actuacions… activitats que, si d’una banda sembla que les perdem, d’altra compten encara amb enamorats i enamorades  i joves promeses que asseguren el seu futur.

Portada CD Associació cultural l’Aljama de Bétera el camp de túria

Els mitjans dels socis de l’Aljama són:  la il·lusió, que els du a emprar temps i recursos propis en aquestes tasques; els seus estimats informants, persones que recorden cants i balls tradicionals i que, encara de primera mà, s’ els poden transmetre; i els col·laboradors, altres enamorats  de la cultura popular tradicional, que donen suport des del seu saber a la immensa i gratificant tasca en què l’Aljama s’ha embolicat.

La memòria dels sentiments és, potser, el projecte mes ambiciós d’Aljama iniciat el 2004 i que recentment s’ha fet realitat desprès d’anys de treball intens i apassionat. Es tracta d’un doble CD monogràfic del Camp del Túria que recupera música de transmissió oral, una tasca arqueològica difícil de fer avui en dia.

“És com un fill” ens diu Jose Miguel sobre aquesta investigació sonora que els ha dut a recórrer les poblacions que formen la nostra comarca en busca d’informadors que cantaren i contaren cançons i melodies des de la seua memòria, cançons que eren l’entreteniment d’abans.

Els nostres avantpassats es divertien  treient les cadires a la fresca i generant així un moment de trobada, fent tertúlia, cantant i ballant. Per exemple La Jota de la Molinera que és una cançó de farà 200 anys.

En  La memòria dels sentiments trobarem algunes d’aquestes cançons i contes que la generació de gent que avui ronda els 85 anys encara ens pot contar. Jose Miguel ens relata un dels moments mes entranyables que han viscut en fer el cd: “…vam conéixer la Tia Rosario de Nàquera. Li costava molt lligar  els trocets d’ històries que recordava.  Anàrem diverses vegades a sa casa i, amb l’ajuda de la filla, va aconseguir contar-nos senceres les seues històries, entre altres  El xiste de les filaneres. Als dos mesos va faltar…”

Afortunadament avui hi ha un moviment cultural on la gent jove s’involucra un poc amb açò. Per exemple tenim a Pep el Botifarra que li ha donat un aire fresquet a la musica tradicional valenciana aconseguint que els joves se n’interessen i en gaudisquen.

Així  trobem el futur del cant d’estil garantit en la comarca gràcies al jove cantaor de Bétera Xavier Benedito que està despuntant molt en aquest apartat, un xaval jove que  continua una tradició molt important del Camp del Túria  ja que històricament a la comarca ha hagut gran afició per este estil i grans “cantaors” com és el cas del Xiquet de Benaguasil o els de Bétera que durant diferents èpoques han destacat: El Xiquet de Bétera, el Sardino, el Tio Capa, el Naiet…

Si parlem d’antigues dances, trobem peces sigulars i significatives en la comarca, que s’han conservat amb vitalitat, que encara es recorden , o que s’han recuperat recentment,  és el cas de Les danses de Bétera i El ball dels oficis de Llíria.

Al CD podem trobar totes les persones  i entitats que han col·laborat en el projecte, massa nombroses per citar-les en aquest curt article,  però sense les quals no hagués estat possible:  des dels Col·legis com l’Olivera de L’Eliana,  l’Alt Carraixet d’Olocau o la lloma de Bétera, fins estudiosos com Fermin Pardo o veïns i veïnes del nostres pobles.

Destaquem el  treball de Fermin Pardo: “per a Aljama és el nostre referent com a estudiós de la cultura tradicional valenciana que ha fet un treball impressionant arreplegant mes de 13.000 talls de cançonetes corresponents a 322 pobles de la Comunitat Valenciana” .

Per aconseguir el CD al preu de 10€ , col·laborar , contractar, mostrar qualsevol inquietud  etc, us podeu dirigir a Aljama a través del mail que teniu en la fitxa.

FITXA
Associació:  l’Aljama
Àmbit: Cultural- Comarcal.
Que fan: Promoure i gaudir de la cultura Popular i Tradicional Valenciana.
Contacte: aljamabetera@hotmail.com

3 Comments
  1. Estupenda noticia la publicación de un doble CD de musica tradicional de nuestra comarca. Iniciativas de este tipo son las que necesitamos con los tiempos que vivimos hoy en día, es necesario recordar el pasado para trabajar nuestro futuro.

    Por lo que dice el comentario anterior, imagino que esta entidad tendrá un total respaldo en los Ayuntamientos, y mas en Bétera, imagino que la concejalia de cultura estará volcada con ellos. Iniciativas de este tipo sin ayudas institucionales, pienso que son imposibles.

    Felicitaciones a los que lo haceis posible

  2. L’Aljama és una mostra de les coses ben fetes al Camp de Túria. Espere que els Ajuntaments de la nostra comarca, sobretot el de Bétera, ho sàpiguen reconeixer i els ajuden en tot el posible, s’ho mereixen!!

  3. Enhorabona, sóc de Benaguasil i no tenia ni idea que en la nostra comarca haguera una entitat cultural que es dedicara ha fer un treball tan interessant hui en dia.

    Felicitats a l’Aljama i també a Infoturia per fer-nos arribar notícies com aquesta.

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà