Consensualia Comunicación Política
Les eleccions municipals del 28 de maig es desenvolupen en un context polític ple de desafiaments i expectatives. El clima general és de polarització, promogut pel discurs d’odi de l’extrema dreta. Són unes eleccions molt importants per als principals partits per les eleccions nacionals que se celebraran a la fi de novembre o principis de desembre.
Context polític general i clima de polarització:
En els últims anys, hem sigut testimonis d’un creixent clima de polarització política en la nostra societat. L’extrema dreta difon permanentment un discurs emotiu buit de contingut polític. Aquest discurs, en apel·lar a les emocions, generen un clima d’antagonisme en el qual els adversaris es converteixen en enemics. És crucial destacar la necessitat d’un debat polític basat en propostes concretes i respecte mutu, evitant la propagació de discursos que només aprofundeixen les divisions. Una societat saludable ha de ser capaç d’arribar a acords amb un marc de convivència pacífica.
Context polític nacional
Les eleccions municipals del 28 de maig adquireixen una importància particular per als partits majoritaris. El PSOE i el PP es juguen el govern en 12 autonomies i els 8131 municipis del nostre país. Mentre el PSOE busca destacar la seua gestió en municipis i autonomies on la gestió està més ben valorada per la ciutadania que en l’àmbit nacional.
El PP fixa la seua atenció en temes com la seguretat o ETA en un ambient de competició electoral màxima. Podemos i Sumar han de repassar matemàtiques o seran molt penalitzats per les lleis electorals vigents. Han de salvar un acord o serà un trauma per a totes dues formacions, en tot cas un acord traumàtic no els servirà. Ciutadans es juga l’ésser o no ser en una elecció on la renovació interna és la principal basa.
La batalla en la Comunitat Valenciana
Les eleccions del 28 de maig tenen un impacte significatiu a nivell autonòmic, ja que es decideixen 12 autonomies. El PP governa en 2, mentre que el PSOE en 9, però en algunes d’elles, com La Rioja, Aragó, Balears i la Comunitat Valenciana, els resultats són incerts i s’observa un empat tècnic. Especialment rellevant és el cas de la Comunitat Valenciana, on un PP amb Madrid, Andalusia i València podria ser imbatible en les eleccions generals. La batalla se centra en València, tant en la capital com en l’autonomia, amb el President Ximo Puig, PSOE, apel·lant a triar entre el model de “Gürtel o Volkswagen” i Mazón, PP, apel·lant al canvi.
Context municipal i el vot personalista
En les principals ciutats del país, ens trobem de nou amb empats tècnics. Això agrega encara més expectació a les municipals. D’altra banda, en municipis mitjans o xicotets opera una lògica més personalista, on es vota a la persona i s’experimenta l’efecte del vot dual. A diferència de les eleccions nacionals, on es vota amb una perspectiva més ideològica, en les municipals l’enfocament és més pràctic i es busca avaluar directament la gestió local.
El resultat del 28 de maig és incert, però és segur que tindrem unes eleccions apassionants. Tenim per davant unes eleccions crucials per al futur polític del nostre país amb la Comunitat Valenciana com a escenari clau per a les pròximes eleccions
nacionals.