Cinc dies de congrés, més de 100 professionals distribuïts en 35 taules i centenars d’assistents. Aquest és el resultat del Congrés ‘Periodistes i periodismes valencians en democràcia’, el primer d’aquesta magnitud celebrat a la Comunitat, i organitzat per la Unió de Periodistes Valencians i la Universitat de València.
Amb el congrés es volia commemorar els 30 anys de l’Unió de Periodistes Valencians i els 10 anys que porten impartint-se els estudis de periodisme a l’ Universitat de València, la primera universitat pública valenciana que va implantar aquestos estudis. Durant els cinc dies de congrés s’ha repassat el periodisme a la nostra Comunitat al llarg d’aquestos 30 anys de democràcia, però també s’ha parlat molt del present i futur del periodisme, que en l’actualitat es troba en una situació molt complicada.
Al Congrés, que es va celebrar a la facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, s’ha aconseguit juntar a les taules persones de diferents ideologies, mitjans i edats. Professionals amb una gran trajectòria al periodisme valencià i joves han tractat de donar la seua visió. On sinó es podrien haver juntat a Mª Consuelo Reyna i Pep Torrent parlant del periodisme polític?
Ja era hora que es fera un Congrés com aquest! Aquesta ha segut una de les exclamacions més repetides pels assistents i també pels ponents, que després de 30 anys de periodisme valencià en democràcia tenien ganes de repassar aquest període i contar les seues experiències.
En paraules dels organitzadors, el Congrés ha estat tot un èxit. El paper de les noves tecnologies i les xarxes socials com twitter o facebook ha segut també molt important. El Congrés es va poder seguir en directe a través de la pàgina web. Més de 20 persones, entre professionals i estudiants, van realitzar durant els cinc dies una gran cobertura informativa a la pàgina web, al fullet diari i a les xarxes socials.
Els torns de preguntes de les diferents taules van resultar d’allò més interessant, ja que el públic assistent a les diferents sessions va aprofitar per a parlar dels reptes de futur, de la situació actual i per a posar en tela de judici les paraules dels ponents. Els estudiants de periodisme de la Universitat es van mostrar molt crítics, i van debatre amb els professionals els temes més conflictius que es van tractar al congrés, com poden ser la complicada situació del mitjà públic valencià RTVV, el paper de les dones dins el periodisme o la precarietat laboral que s’està estenent a la professió.
Què el futur del periodisme i dels periodistes està canviant i encara no està definit ha quedat palès; com també que la situació actual de crisi econòmica està fomentant la precarització laboral. Per intentar canviar la professió, els periodistes tenen molt a dir i a fer, i la autocrítica des de la professió pot canviar les coses, però clar, moltes voltes es molt còmode quedar-se mirant des d’un lloc de treball i dir que les noves generacions som les que poden canviar la situació actual.
La veritat és que el Congrés ‘Periodistes i periodismes valencians en democràcia’ ha deixat un balanç molt positiu, tant entre els organitzadors com entre els assistents i els ponents. Moltes coses s’ han quedat per dir, i altres es podrien haver tractat amb més profunditat. 30 anys donen per a molt! Tot i això un missatge ha quedat clar: el futur no està escrit i estem a temps de canviiar-lo. A més, una cosa va quedar clara durant el Congrés: les coses poden canviar, però els bons periodistes van a continuar sent necessaris.
Cristina Lamoncha