Paco Garcia, regidor de Compromís per Llíria
Estem d’enhorabona. Per fi s’ha culminat un projecte que des de la regidoria de Turisme vaig iniciar la darrera legislatura a la Ciutat de Llíria. La ubicació en el seu lloc original (en la vila de Ca Porcar) de la rèplica mimètica del mosaic romà dels 12 Treballs d’Hèrcules.
Era una idea que venia de darrere, va ser una proposta feta per Joanvi Candel, impulsor i creador del programa de Meravelles Llirianes, una iniciativa ciutadana pensada per a dinamitzar turísticament el municipi, en la que els veïns de la localitat varen tindre l’oportunitat de triar entre tots els seus monuments quins eren els seus favorits. On no podia faltar elmMosaic romà.
Inicialment, es va intentar fer gestions amb el Museu Arqueològic Nacional per poder tindre, encara que fos temporalment, el mosaic original que es troba a Madrid. Però, davant la impossibilitat de retornar-lo, i dins del marc de la celebració del centenari en 2017 de la troballa del mosaic romà, des de la regidoria de Turisme vaig impulsar el poder fer una rèplica mimètica amb la mateixa tècnica constructiva de com es va fer l’original.
La tasca era complicada, hi teníem que trobar a la persona o persones especialistes que, amb molt d’art i paciència, pogueren dur endavant la comanda. Ahí, vaig tindre la sort o la providència de contactar en 2018 amb l’escultor local Rodolfo Navarro, al qui li vaig fer l’oferiment de dur endavant este magnífic repte de reproduir el mosaic en les dimensions reals que tenia l’original. Després de madurar la proposta i meditar com fer-ho, va acceptar i va començar els treballs de reproducció, que finalitzaren en 2019.
La fita estava quasi aconseguida, sols restava preparar l’espai on tenia que ubicar-se i fer el trasllat per a que poguera estar a l’abast de tota la ciutadania de Llíria i visitants.
Ara, en 2021 ja tenim novament els 12 Treballs d’Hèrcules a Llíria. Un obra de la que podrem gaudir diàriament quan passem i passegem pel Parc de la Bombilla en l’Avinguda dels Furs, a la casa on uns obrers de la localitat contractats per Francisco Porcar, vàrem trobar unes tessel·les en l’hort de la casa, el que segurament abans havia sigut una de les estàncies de una gran vila romana.
Em sent molt satisfet i orgullós d’este treball col·lectiu i participat, on vull felicitar i agrair als actors principals que em varen acompanyar, els que han fet possible esta nova aventura de potenciar i amplificar el patrimoni local: els arqueòlegs municipals Vicent Escrivà i Xavier Vidal, a l’oficina de Turisme i el seu tècnic Vicent Sesé, a l’artista sense el que este mosaic no seria una realitat, Rodolfo Navarro, a l’arquitecte que ha dissenyat l’espai i estructura on reposa, Josep Cano, i com no, a l’ideòleg de la iniciativa, Joanv iCandel. Gràcies a ells, ben be podem dir que Llíria compta a una nova meravella lliriana.