Paco Garcia Latorre, diputat autonòmic de Compromís
Estos dies la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, junt a la consellera d’Educació i Cultura, Raquel Tamarit, han llançat una nova proposta per avançar en l’ampliació de la xarxa de plantes fotovoltaiques impulsades des del sector públic. Donant exemple de que l’administració es la primera que ha de començar a aplicar allò que proposa.
Primer va ser la Conselleria d’Economia Sostenible, on Rafa Climent va establir una línia des de l’IVACE per utilitzar els sostres públics com els llars de gent major, pavellons poliesportius, centrals de policia, cases de la cultura, piscines cobertes, etc. com a bases de construcció a xicoteta escala de plantes fotovoltaiques urbanes. Però ara, la proposta va més enllà i les dos conselleries (Educació i Transició Ecològic a)han elaborat un treball tècnic per dotar d’energia renovable fotovoltaica a 360 instituts de Secundaria valencians, on a part de donar servei al propi centre, l’excedent es pugaaprofitar per crear Comunitats Energètiquesamb el veïnat del barri i repartir eixos beneficis energèticsentre la ciutadania més propera. Economia per a les persones, de proximitat i social.
Son exemples de com administracions pro activesi amb visió de futur agafenla iniciativa de ser pioneres i començar a dotar-nos de noves fonts de subministrament que han de ser el futur per poder descarbonitzar-nos i ser menys dependents de matèriafòssil i finita com el carbó, gas o petroli.
Cal utilitzar allò que ja tenim edificat o construït per no consumir mes territori. Hem vist exemples també de com la Consella d’Agricultura haimpulsat projectes innovadors on s’empren les balses de reg per crear plataformesflotants de plaques d’energia solar. Un projecte d’avantguarda valencià que, a part de de generar energia,també fa que no s’evapore l’aigua dels embassaments i s’aprofite millor.
Davant les conseqüències o riscos del canvi Climàtic, les Conselleries de Compromís al Govern del Botànic, com son la d’Educació, Economia Sostenible i Medi Ambient i Emergència Climàtica ho tenen clar, hi ha que començar donant exemple. A més de suposar esta acció un estalvi per a les arques de la Generalitat de prop de 7 milions d’euros.
Esperem que altres sectors públics se sumen a esta iniciativa i es puguen fer nous projectes i programes com #ZERO, que ens situen novament al capdavant de lainnovaciói la gestió de les renovables.
Tenim lo millor, la matèria prima, que es el sol. Ara cal desenvolupar iniciatives com estes per a que,des de lo públic i per al servei públic, comencem a caminar cap a una transiciói sobirania energètica valenciana.