El proppassat 25 de maig es constituïa l’associació de municipis del parc natural del Túria, amb seu oficial a Riba-roja, amb una voluntat ferma i decidida per tirar endavant un ambiciós projecte que pretén servir com a eix reivindicatiu del nostre entorn natural davant l’administració autonòmica i estatal.
Molt se n’ha parlat i debatut al voltant de fomentar polítiques públiques que ajuden a conservar i protegir el nostre entorn ambiental però que en el cas que tractem està considerat, segons dades oficials, el parc més visitat de tot Espanya i amb uns potencials naturals indefugibles per a qualsevol projecte preat per a una administració pública.
Des de fa massa temps, el parc natural del Túria manté aparcades diverses assignatures pendents i que, com en qualsevol àmbit de la vida, cal afrontar amb fermesa i convicció. No debades, es tracta d’un parc declarat en eixa condició en abril de 2007 i que reuneix 4.962 hectàrees d’extensió global entre les comarques del Camp de Túria, l’Horta i els Serrans. Els reptes a què cal respondre són el suficientment importants perquè, entre tots, puguem resoldre les mancances trobades i, d’aquesta forma, formem un grup de treball implicat i amb les idees molt clares per tirar endavant les millores que cal mamprendre-hi. D’entrada, afrontem un problema greu que s’ha agreujat els darrers anys: la invasió que pateix l’entorn del riu amb les conegudes canyes que, a poc a poc, han substituït i eliminat, fil per randa, totes les espècies autòctones mediterrànies que durant anys eren una enveja i un goig per als visitants i per a tots els habitants de la zona. Per això mateixa, cal posar-s’hi a treballar sense més esperes. Eradicar eixes canyes invasores i rellevar-les per les espècies mediterrànies nostrades constitueixen la primera feina que hem de començar a realitzar des de l’associació que hem creat.
Un altre repte que tenim pendent al parc del Túria passa per posar en valor tot el patrimoni i la riquesa ambiental que forma l’ecosistema i la biodiversitat que fan d’aquest indret un dels més valuosos a les comarques valencianes. Nom hem d’oblidar que com més el cuidem i millorem la seua riquesa més atractiu i més motius donarem perquè n’augmente el seu valor i, per tant, s’hi puguen incrementar les inversions públiques de les diferents administracions i, conseqüentment, esdevinga un punt de referència per a tot tipus de col·lectius. Tanmateix, aconseguir la inclusió del parc del Túria a la Xarxa Natura 2000 és indefugible per arribar a determinades metes. Es tracta d’una xarxa d’àmbit europeu per a àrees de conservació de la biodiversitat amb la finalitat d’assegurar-ne la supervivència a llarg termini de les espècies i els tipus d’hàbitat a tot Europa, tot contribuint a tapar qualsevol escletxa per on es puga perdre una llàgrima de la nostra riquesa ambiental. Per tant, tot sabent de la importància d’eixos projecte i reptes cal, més que mai, que entre tots siguem capaços d’aportar el nostre gra de terra per assolir tots els objectius que ens proposem. Per totes eixes raons, com a alcalde de Riba-roja he d’agrair la implicació i la voluntat que he trobat en tots els alcaldes i ajuntaments que s’hi han afegit de forma voluntària. Entre tots ho aconseguirem.