BANNER LLIRIA

CC.OO. del PV elabora un estudi que constata la “discriminació salarial de d’origen, de gènere i d’edat” que hi ha a la Comunitat Valenciana

La Secretaria de Joventut de CC.OO. del PV ha presentat les conclusions de l’estudi ‘Situació laboral de la joventut al País Valencià’, “com a punt d’eixida d’una tasca propositiva oberta a altres col·lectius”.

José García

El document denuncia “la desocupació i la inseguretat que pateix la joventut valenciana a causa de la precarització endèmica del mercat de treball per als joves, agreujada en els últims anys de crisi econòmica, i que es consolida com a perillosa tendència el 2011”.

Segons l’estudi presentat a la seu del sindicat, a la nostra comunitat “l’atur entre els treballadors i les treballadores menors de 35 anys ha passat d’un 16,4% pel setembre de 2008 fins al 28,4% pel setembre de 2010, vuit punts més que els majors de 35 anys”.

Entre les conclusions més interessants està la constatació de l’acumulació de factors de  discriminació salarial: “a la bretxa per gènere s’acumula la que hi ha per edat; el salari d’un  jove menor de 25 anys és un 29% inferior a la mitjana, mentre que el d’una dona de la mateixa edat és un 46% inferior”, es constata a este estudi.

L’estudi també constata una reducció extraordinària de la població activa entre els menors de 35 anys, per l’efecte de desànim de la crisi amb la conseqüència d’eixida del mercat de treball. Pel que fa a la disminució del volum d’ocupació, entre els menors de 35 anys ha sigut del 23% i set de cada deu llocs de treball perduts en el període estudiat correspon a aquesta franja d’edat. De fet, esta disminució haguera sigut encara molt major si no haguera hagut una retirada massiva del mercat de treball, tant per la caiguda de la taxa d’activitat (inactivitat per estudis) com per la reducció del volum de població.

El volum d’atur va augmentar entre els joves per sota de la reducció del volum d’ocupació (de 202.200 pèrdues de llocs de treball entre els menors de 35 anys, l’atur només hi va augmentar en 96.700 persones, mentre la població activa queia en 105.500 persones). Esta reducció va ser pràcticament homogènia entre els llocs de major o menor qualificació per a aquesta franja d’edat.

La crisi ha afectat de manera més important els treballadors joves amb jornada completa que aquells que la tenen parcial, i s’ha perdut més ocupació en els llocs de treball de baixa antiguitat. En la variable nacionalitat, la conclusió és que s’ha experimentat una major pèrdua d’ocupació relativa entre els joves estrangers que entre els joves de nacionalitat espanyola.

En paraules de Laura Auñon, secretària de Joventut de CC.OO. del PV, “és inqüestionable que l’aprovació de la reforma laboral, malgrat els arguments del Govern central, no ha servit per a millorar la situació de la joventut, ni tampoc la del conjunt de la classe treballadora”. El nombre total de persones desocupades al la Comunitat valenciana en març de 2011 és de 532.315, però des de l’entrada en vigor de la reforma laboral ha augmentat en 34.507 persones desocupades més.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà