L’anunci efectuat per l’actual conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, Alejandro Font de Mora, d’establir una única línea d’ensenyament (en castellà, valencià i anglès) ha generat una gran controvèrsia.
José García
Fins ara, els pares del xiquets podien triar la llengua vehicular en què s’escolaritzaven els seus xiquets (valencià o castellà). Ara, amb la proposta feta pel conseller Font de Mora, es preten avançar cap a l’instauració d’un model amb les tres llengues (valencià, castellà i anglès) amb una presència idiomàtica repartida en tres parts iguals a les hores lectives.
A la nostra comarca, l’IES El Campés (a la Pobla de Vallbona) va obrir les seues portes recentment amb la línia d’ensenyament en valencià però, si la proposta efectuada es converteix en realitat, l’ús del valencià com llengua vehicular a este centre només haurà durat un any.
Com a tantes facetes de la vida, tot depén de l’ull de la persona (o partit polític) que mira cada anunci efectuat per les autoritats autonòmiques. Així, mentre que al PP es considera que la proposta efectuada per Font de Mora és, en paraules de Rafael Blasco (portaveu del PPCV), “un exemple del compromís del Consell per l’ensenyament de qualitat i la potenciació del valencià”, des de l’oposició es valora com “el darrer pas en el seguit d’agressions que, des de la Generalitat Valenciana, s’estan efectuant contra l’ensenyament públic de la nostra llengua”.
El dirigent popular ha recordat que la implantació de la línia única era “un compromís electoral” i s’ha felicitat perquè, “només una setmana després que els valencians hagen revalidat la seua confiança en el projecte del PP, el Govern de Francisco Camps ja està complint amb les seues promeses”.
Ademés, Blasco considera que esta proposta “no ús un experiment, sinó un model estudiat i que ja és una realitat en comunitats com la gallega amb un resultat evident” i apunta a una “enquesta, realitzada per la Conselleria d’Educació a la fi de 2010, a més del rescolzament al PP dels ciutadans en les urnes” com proves evidents del sentir de la societat, favorable a este canvi suggerit per Font de Mora.
Des d’EUPV, tot es veu molt negre i pràcticament no hi ha punt que no es critique obertament. La seua coordinadora general i diputada electa, Marga Sanz, ha criticat el fons i la forma de l’anunci efectuat per Alejandro Font de Mora, a qui ha qualificat com “conseller en funcions, que probablement sera rellevat del seu càrrec”.
A Marga Sanz li desagrada que l’anunci es faça “de forma tan abrupta i unilateral, sense ningún tipus de consens social”, cosa que fa que definisca esta proposta com una “imposició sense precedents”.
També critica Sanz que es faça esta proposta ara, “quan és evident que no hi han recursos humans per garantir la simultaneïtat de les classes en tres idiomes, especialment quan fa tan poc de l’anunci de la reducció en el nombre de places de professors”. “A l’ensenyament públic actual, ni tan sols es cobreixen les places de professors jubilats amb noves incorporacions”, ha explicat la diputada d’EUPV.
“Com pretén Font de Mora que l’escola ensenye tres llengües alhora, si no hi ha prou mestres per garantir l’aprenentatge d’un únic idioma?”, s’ha preguntat la representant d’esquerres. “Som al capdavant d’Espanya al nombre de casos en fracàs escolar i esta línia única és només un brindis al sol, disfressat de multiculturalitat, amb l’unic objectiu de minoritzar encara més l’ús i l’ensenyament públic de la nostra llengua”, ha finalizat Sanz.