Un diumenge prehivernal donarà pas a una gota freda amb pluges persistents

lluvias

La dana que durant aquest cap de setmana travessarà la Península se centrarà en la vertical de la Comunitat Valenciana el diumenge però la seua presència no serà “sinònim d’adversitat”, encara que eixe dia es registrarà un ambient “prehivernal”, i l’escenari “més probable” és que a principis de la setmana vinent hi haja una ‘gota freda’ i ploga amb intensitat i persistència.

“Les pluges més intenses serien dimarts i dimecres”, ha assegurat a EFE el cap de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), José Ángel Núñez, qui no obstant això ha indicat que els detalls més concrets no es podrien anar analitzant fins a un termini més curt.

Front de ponent
Aquest divendres, un front de ponent creua la Península i encara que els fronts solen arribar a la Comunitat Valenciana bastant desactivats, en aquest cas, les convergències de vent al seu pas poden donar lloc al fet que s’intensifiquen les tempestes, que previsiblement es formaran i podran donar lloc a ruixats forts.

En general seran tempestes de curta duració però amb les característiques habituals de les tempestes, que localment pot deixar alguna calamarsada o ratxes fortes de vent, ha assenyalat Núñez, qui ha explicat que aquestes “no tenen relació directa amb la *dana”.

Les tempestes s’aniran desplaçant de l’interior a la costa des d’aquesta vesprada i durant la pròxima matinada, que és el període en el qual estan actius els avisos, començant per l’interior a partir de les 15 hores de hui i finalitzant demà a les 9.

A partir de demà dissabte s’anirà despenjant una dana de nord a sud de la Península, que el diumenge se centrarà sobre la vertical de la Comunitat Valenciana, ha assenyalat Núñez, qui ha matisat que això “no és sinònim d’adversitat”.

“És simplement una estructura meteorològica, amb aire fred, però que no rebrà aportació d’humitat des de superfície, per la qual cosa es pot esperar que el dissabte després del pas de les tempestes i el diumenge hi haja nuvolositat variable, predominant els núvols sobre els clars, amb algun ruixat sobretot a partir de migdia”.

El més significatiu, ha subratllat, serà el descens tèrmic, ja que el diumenge “podríem parlar d’ambient prehivernal”.

Mitja marató
Durant la mitjana marató que se celebrarà a València el diumenge, la previsió és que hi haja fred, vent fluix i una baixa probabilitat de pluja, encara que no es descarta algun ruixat feble, més probable conforme avance el matí.

La temperatura en començar la carrera serà d’aproximadament 10 graus i al migdia de 18, ha explicat Núñez, qui ha precisat que aquestes temperatures són uns quatre graus més fredes que les normals de final d’octubre i equivalents a les d’un dia típic de final de novembre o principi de desembre. “Per tant, el diumenge, ambient fred”, ha dit.

Evolució de la dana
Segons el meteoròleg, l’evolució de la *dana determinarà el temps la setmana que ve i, ara mateix, l’escenari més probable és que al llarg del dilluns es moga cap al sud-oest de la Península, amb baixes pressions en el nord d’Àfrica que a partir del dimarts tendiran a desplaçar-se cap al golf de Cadis i que induiran un flux humit de llevant sobre la Comunitat Valenciana.

Aquesta situació es desenvoluparia a partir del dimarts, “lluny encara en el temps”, ha dit Núñez, qui ha aconsellat seguir les actualitzacions i avisos en la pàgina de Aemet i en els canals de X per a estar al dia del temps previst la setmana que ve, que podria derivar en un temporal de llevant amb pluges persistents i generalitzades el dimarts i el dimecres.

“L’escenari més probable és que tinguem un temporal, la qual cosa abans déiem gota freda; plourà amb intensitat i persistència, però els detalls no podrem anar analitzant-los fins al curt termini”, ha conclòs.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà