BANNER LLIRIA

El cap de Policia Local de València acusa Interior de frenar la col·laboració en la Dana

marines dana

El Cap de la Policia Local de València, José Vicente Herrera, ha lamentat hui que el Ministeri de l’Interior, a través de la Secretària d’Estat de Seguretat, frenara la col·laboració de cossos de seguretat durant la Dana del passat 29 d’octubre que va provocar inundacions en tres pedania de la ciutat i en altres localitats de la província. Així, ha considerat que no va ser adequat advertir en un moment com el generat per eixe temporal que eixa col·laboració no estava emparada per la llei.

Herrera, que s’ha pronunciat així en la segona sessió de la comissió per a la recuperació de les zones afectades per la *dana en la capital valenciana, ha al·ludit a “la nota de la Secretaria d’Estat de Seguretat” en la qual es va fer “una alerta, una crida” dient, “ull d’actuar en unes situacions concretes perquè no esteu emparats per la llei”.

“Crec que sempre es cometen errors i que la nota de la Secretària d’Estat de Seguretat no era adequada en aquests moments concrets”, ha apuntat, alhora que ha matisat que ell no ha vist eixe escrit com a tal i que li va arribar “per whatsapp”.

“Crec que la persona que ho va redactar no va estar molt afortunada”, ha afegit tenint en compte “la tragèdia” i “la situació d’alarma i catastròfica que van haver d’afrontar” ciutadans, forces de seguretat i efectius d’emergències. Així mateix, ha destacat que “tots els municipis afectats per la *dana han aplaudit i homenatjat” per la seua ajuda i assistència “a tots els cossos de seguretat, especialment a policies locals que han vingut d’altres punts d’Espanya”.

Herrera ha considerat que “la Llei orgànica 286 de Forces i Cossos de Seguretat constreny molt l’actuació de les policies locals” atesa “una lectura” que ha considerat “molt quotidiana, molt apegada al diari” sense tindre visió davant “situacions excepcionals” com “el que estem vivint ara” per la Dana.

“Ens constreny molt, ens exigeix molt, no s’adequa molt a les competències” davant “uns fets molt concrets”, ha exposat sobre l’article 53 d’eixa norma, al mateix temps que ha considerat que “cal mirar amb una certa perspectiva i generositat”. No obstant això, ha valorat l’article 5 d’aquesta llei, en parlar de “els principis bàsics d’actuació” i en dir que “per a totes les Forces i Cossos de Seguretat que s’haurà d’actuar amb la decisió necessària i sense demora per a evitar un mal greu, immediat i irreparable”.

El cap de la Policia Local de València ha apuntat que això “encaixa perfectament en la situació de la riuada” del 29 d’octubre. En eixa línia, ha esmentat l’article 5 de la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil, que “parla que tots els espanyols tenen dret a ser atesos per les administracions públiques en cas de catàstrofe, sense una altra limitació que les imposades per les condicions perilloses, la disposició de mitjans i els recursos d’intervenció”.

“És lògic que davant una situació com aquesta ningú judicialitzarà ni a auditar actuacions que van exclusivament pel fet de la humanitat, de l’emergència i de la solidaritat”, ha postil·lat.

De la mateixa manera, ha valorat que el Parlament s’haja adonat que aquestes són qüestions que s’han de “posar al dia” i ha comentat que així es va constatar “l’11 de novembre, quan ja havia passat l’emergència” i en modificar-se “l’article 57 de Llei de Bases del Règim Local quan es diu que en l’àmbit de les relacions interadministratives de cooperació amb les entitats locals, quan concorren situacions ocasionades després de la producció d’una emergència civil per catàstrofes naturals o derivades de l’acció humana amb greus danys, “es podran aportar mitjans humans i materials a les entitats afectades per aquesta catàstrofe”.

Herrera, que ha reiterat que això “pràcticament s’adequa a la situació que es va crear” amb la *dana, ha manifestat que “de totes les situacions crítiques cal fer lectures positives i propostes de millora” i ha destacat l'”orgull que ha suposat per a les policies locals saber-se solidàries amb cossos germans”. “És clar que val la pena una certa reflexió per a millorar”, ha exposat encara que ha precisat que “el dolent d’aquesta és que condueix a aspectes per als quals –els cossos municipals– no som competents ni tenim capacitat d’influir”.

El responsable policial ha comentat, també a partir de la Dana, que veient que “és evident que la canalització del riu Túria ha evitat la tragèdia” en aquesta ciutat, s’estime lògic “pensar que seria una cosa positiva realitzar obres similars en les rambles i barrancs inundables” del seu entorn.

Igualment, ha plantejat que “tampoc és fútil” promoure i “col·laborar en la realització de simulacres -especialment en zones inundables, ha precisat- i accions de conscienciació per a la ciutadania” sobre situacions com la de la *dana. “Igual que s’imparteixen classes d’educació viària, per a ajudar a previndre, seria desitjable incloure per als més xicotets educació cívica de prevenció davant catàstrofes”, ha manifestat.

També ha proposat per a reforçar el material de la Policia Local, “clarament suficient per a la quotidianitat”, mitjans per a “determinades necessitats” i “situacions crítiques” com a tot terrenys i pneumàtiques lleugeres, així com caps, arnesos, corrioles, mosquetons, jupetins salvavides i un altre material de rescat com a “material habitual”. Així, s’ha compromés a “fer un estudi sobre aquest tema per a incloure’l en els lots futurs de dotació per a la seua adquisició”.

Herrera ha detallat totes les actuacions i la col·laboració de la Policia Local de València, de la qual ha ressaltat la seua “professionalitat”, el dia de la *dana i posteriors, també amb policies d’altres punts d’Espanya i en altres municipis afectats. “Si notable va ser l’actuació durant l’episodi crític, la gestió i actuació posterior no pot qualificar-se més que d’excel·lent”, ha exposat.

Així mateix, ha considerat “molt positiu” que a l’Ajuntament d’aquesta ciutat “ens avançàrem” amb la convocatòria del *Cecopal el dia 29 d’octubre des de les 11 hores, abans de la “situació d’emergència” i a més “avançant-nos al pla municipal d’inundacions”. “Aquesta anticipació crec que va fer que posàrem els peus tots des del primer moment” davant les necessitats, ha agregat.

Herrera ha afirmat que “la ruta” la marcaven “els avisos d’Aemet i del Centre de Coordinació d’Emergències. “Nosaltres ens regíem pel que ens anava marcant”, ha apuntat, al mateix temps que ha ressaltat el paper també de Protecció Civil en eixe camí.

El cap policial ha comentat que “a partir de les 20 hores -del 29 d’octubre- i amb les calçs de València ciutat sense cap incident, l’episodi -d’inundacions- es va deslligar en algunes pedanies en tot just pocs minuts– i ha assenyalat que “a partir d’ací es van rebre moltes trucades amb demandes d’assistència”.

“A partir d’ací, es reben moltes trucades en demandes d’assistència”, ha indicat, per a detallar que “en el 092 van entrar des de les 20.00 fins a les 6.00 del 30 un total de 1.389 crides per diferents motius”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà