BANNER LLIRIA

Sanitat veu sorprenent que Morant no atenga les possibles irregularitats en el CNIO

Diana Morant

La directora general d’Investigació i Innovació de la Generalitat, Mariola Penadés, ha assegurat que li resulta “sorprenent” que davant unes “possibles irregularitats” en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), la ministra de Ciència, Diana Morant, “no atenga amb prioritat l’alerta que li hagen pogut traslladar des del seu propi equip”.

“Ella és la màxima responsable política del centre i ha de vetlar pel seu prestigi i realitzar una anàlisi exhaustiva de la situació com més prompte millor”, ha subratllat Penadés en unes declaracions remeses aquest dilluns per la Conselleria de Sanitat.

En les últimes setmanes, tant la directora científica del CNIO, María Blasco -en el càrrec des de 2011-, com l’entitat han estat en el focus mediàtic després de conéixer-se els comptes deficitaris del centre i que un grup d’investigadors havia demanat a l’Executiu l’obertura d’una convocatòria internacional per a triar a un nou responsable.

Segons el parer de la directora general d’Investigació i Innovació, el CNIO “no pot estar en qüestió, ni sota sospita en el pla nacional i internacional”, i els responsables públics “han de vetlar per mantindre el seu prestigi i per a això cal conéixer què ha passat i actuar en conseqüència assumint responsabilitats”.

Per a Mariola Penadés, “la investigació contra el càncer requereix de tot l’esforç per part de les institucions, requereix de fidelitzar als investigadors perquè no hi haja un abandó de talent” i tot això suposa “dotar al CNIO dels recursos necessaris per al compliment de la seua finalitat i no d’accions alienes a la investigació”.

“La investigació biomèdica és una cosa molt seriosa; però lamentablement no tots els responsables polítics la consideren una prioritat”, ha assenyalat Penadés, qui ha assegurat que el Consell del Botànic “va mantindre quasi dos anys vacant la direcció general d’Investigació”.

“Aquesta desatenció resulta inadmissible sabent la rellevància que té el desenvolupament de la investigació i la innovació per a tot el sector sanitari, i cosa que és més important, per a la qualitat de vida dels pacients”, ha criticat.

Per contra, ha dit, el Consell de Carlos Mazón “va aprovar de manera pionera a Espanya el Decret llei 3/2024 que estableix una equivalència entre les categories professionals del personal estatutari i les del personal investigador, a més de permetre el reconeixement de la carrera i el desenvolupament professional”.

La directora general s’ha referit també al “impuls” que es va donar des de la Conselleria de Sanitat per a “materialitzar el conveni entre les fundacions i instituts d’investigació biomèdica i els sindicats per a establir un marc jurídic únic per als investigadors dels centres públics, amb la finalitat d’equipar salaris, donar estabilitat i millorar la conciliació del nostre personal investigador”.

“En definitiva, es tracta de dues mesures concretes i robustes que dignifiquen una professió tan important per a la salut de tota la ciutadania”, ha conclòs Penadés.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà