En l’escrit han destacat l’augment de les desigualtats per la Covid-19
Les associacions feministes de l’Eliana Lliures i Igualtat i Punt han fet públic un manifest conjunt amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona aquest 8 de març. El text, sota el títol de “Semiconfinades però no mudes ni callades”, fa una reflexió sobre la situació actual de pandèmia i com aquesta circumstància està afectant negativament la desigualtat entre homes i dones, les qui malgrat estar “tan presents en la primera línia de la lluita contra la pandèmia en sectors com la sanitat, les residències d’ancians, els serveis de neteja, la docència i al mateix temps en les cures a familiars i en la seua pròpia llar, una vegada més no han vist reconeguda el seua dedicació sent sotmeses de nou a la invisibilitat”.
Tots dos col·lectius consideren “imprescindible que continuem actuant per a aconseguir una societat totalment inclusiva per a les dones, lesbianes i transgéneros i les que es veuen discriminades per diversitat funcional o sensorial, les víctimes d’agressions sexuals i violència de gènere o les que són abocades a la prostitució pel tràfic o l’exclusió social”. Per això, insten a totes les administracions que “duguen a terme polítiques fermes i eficaces, que vagen més enllà de gestos o fotos, dotant-se per a això dels mitjans materials i humans que siguen precisos”.
Les associacions Lliures i Igualtat i Punt es van fundar en 2019 a l’Eliana, poc abans que la pandèmia de Covid-19 irrompera a nivell global paralitzant quasi tota activitat. En el manifest publicat conjuntament conviden a la ciutadania a mostrar el color violeta, símbol del Moviment Feminista, en finestres i balcons durant aquest 8M, tal com ha fet la Coordinadora Feminista de València, per a visibilitzar la data en un moment en el qual la concentració de persones implicaria un risc. A més, també animen a les veïnes i veïns a connectar-se a les xarxes socials a les 18 hores per a gaudir de la performance “La Força de les Dones”, de la mateixa Coordinadora.
A continuació, el manifest.
SEMICONFINADES PERÒ NO MUDES NI CALLADES
Enguany, la Covid no ens permetrà visibilitzar-nos juntes i de manera multitudinària, però no renunciarem a tenyir de violeta els carrers de l’Eliana sense que, com va ocórrer l’any passat 2020 quan l’Organització Mundial de la Salut encara no haguera decretat la pandèmia mundial, s’acuse el Moviment Feminista de ser el responsable dels contagis.
La crisi sanitària ha desembocat en una crisi econòmica que ha vingut a agreujar les desigualtats i precarietats patides per les dones, especialment a les migrants, les joves, les majors, les persones diverses de gènere o amb diversitats funcionals i sensorials o a les víctimes del tràfic i la prostitució.
Aquesta crisi torna a posar de manifest l’escassetat de protecció social d’un sistema que sembla que cresca a costa de les desigualtats. Les dones, tan presents en la primera línia de la lluita contra la pandèmia en sectors com la sanitat, les residències d’ancians, els serveis de neteja, la docència i al mateix temps en les cures a familiars i en la seua pròpia llar, una vegada més no han vist reconeguda la seua dedicació sent sotmeses de nou a la invisibilitat.
Les conseqüències dels confinaments, de les restriccions i de l’atur en les activitats econòmiques, han fet que les dones, a més de continuar suportant la bretxa salarial i les dificultats per a accedir a llocs directius en les empreses, vegen multiplicada la càrrega social que venen patint des de fa segles pel fet de ser dones. A aquestes qüestions cal afegir la fatal situació en les quals l’any passat es van veure embolicades les dones víctimes de violència de gènere en haver d’estar confinades sota el mateix sostre amb el seu agressor 24 hores al dia.
Considerem imprescindible que continuem actuant per a aconseguir una societat totalment inclusiva per a les dones, lesbianes i transgéneros i les que es veuen discriminades per diversitat funcional o sensorial, les víctimes d’agressions sexuals i violència de gènere o les que són abocades a la prostitució pel tràfic o l’exclusió social. Per a això, sol·licitem a totes les administracions que duguen a terme polítiques fermes i eficaces, que vagen més enllà de gestos o fotos, dotant-se per a això dels mitjans materials i humans que siguen precisos.
Amb pandèmia o sense ella, la nostra lluita pacífica no es frena. Des de les associacions Lliures i Igualtat i Punt de l’Eliana, ens rebel·lem des de les nostres diversitats i convidem a la ciutadania a vestir de violeta les finestres i balcons del nostre poble aquest 8M i a connectar a les 18 hores en les xarxes socials de la Coordinadora Feminista de València per a gaudir juntes de la perfomance “La Força de les Dones”
Juntes, diverses i rebels, sempre feministes.