La localitat compta amb unes 60 associacions d’àmbits variats i diversos
L‘Ajuntament de l’Eliana ha realitzat, en els últims anys, una aposta important per l’associacionisme i la participació ciutadana, amb l’objectiu de revitalitzar i regenerar la ciutat i com a requisit indispensable per a un municipi veritablement sostenible, a més de ser la millor fórmula de control de la gestió municipal.
L’Eliana, que recentment s’ha adherit a la Xarxa de Governança Participativa Municipal de la Generalitat Valenciana, compta amb, aproximadament, 60 associacions inscrites en el Registre Local, d’àmbits variats i diversos. Així, en el municipi conviuen associacions relacionades amb la cultura, educació, joventut o igualtat, juntament amb associacions veïnals, festives, religioses o ONGs, entre altres.
Així mateix, l’àrea de Participació Ciutadana compta amb el programa dels Pressupostos Participatius, que es realitza de manera anual i serveix perquè els elianers i elianeres puguen presentar i votar propostes de tot tipus centrades en millorar el municipi. En aquesta huitena edició, ja han participat 123 veïns i veïnes, aportant un total de 215 propostes. Actualment, i fins al pròxim 30 de juny, aquest programa es troba en la fase de votació. En ella, la ciutadania pot votar a través de la web www.lelianaparticipa.es entre els 19 plans viables dels quals destaquen la millora de passos de vianants, asfaltat o voreres, l’ampliació de la xarxa de carrils bici o la creació de noves instal·lacions esportives. A més, a aquestes iniciatives se li han de sumar les idees presentades pel Consell de Xiquets i Xiquetes, com l’ampliació de pipí-cans, l’augment de zones verdes o la creació d’un parc de parkour.
Per altra banda, i en línia amb l’estratègia d’incrementar la democràcia social, s’han celebrat diverses sessions del Consell de Participació en els quals s’han debatut i tingut en compte les seues propostes en els plans locals d’Igualtat, Emergències, Integritat Pública o Joventut, a més de validar el marc estratègic de l’Agenda Urbana. També s’han celebrat sessions del consell de Sostenibilitat en col·laboració amb l’àrea de Sostenibilitat Ambiental i s’ha iniciat el procés de creació del Consell de la Dona juntament amb l’àrea d’Igualtat.
En l’apartat d’actes, l’àrea de Participació Ciutadana ha organitzat enguany la I Fira d’associacions, amb l’objectiu d’acostar a la població l’ampli i variat teixit associatiu, així com donar difusió de la seua labor i els seus fins. A més, continua en marxa el programa formatiu per a associacions que es realitza de manera mensual i que es va iniciar en 2021 centrat en presentar als i les participants recursos per a treure el major rendiment i millorar la gestió de les seues associacions. Entre els tallers que s’han dut a terme enguany, es troba el de Dona TIC, el de les ODS, o la Jornada d’Economia Social, entre altres.
A més, i dins de la programació de l’Agenda Urbana, la regidoria de Participació Ciutadana ha organitzat un sèrie d’activitats per a aquest mes de juny amb la finalitat de recaptar consideracions de la ciutadania, així com associacions, o agents econòmics i socials per a poder planificar el desenvolupament sostenible i establir un pla d’acció local.
L’edil de Participació Ciutadana, Jorge Pérez Comeche, ha destacat la importància de l’associacionisme i la col·laboració ciutadana en la localitat com a element clau per a regenerar la ciutat: “la participació de la ciutadania és de vital importància per a crear i dissenyar l’Eliana del futur”, ha recalcat.