L’Ajuntament impulsa una vintena de projectes per a millorar el medi ambient i la qualitat de vida
L’Eliana és un municipi compromés, des de fa anys, amb el medi ambient, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana 2030, tal com demostren velles iniciatives com el desenvolupament en l’última dècada del seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, la plantació de més de 500 nous arbres en el marc del Bosc de la Benvinguda, l’ampliació d’Horts Socials per a fomentar l’agricultura ecològica d’autoconsum o la implantació del Consell de Sostenibilitat que en els últims anys ha impulsat, a través de la participació ciutadana, polítiques públiques en matèria de sostenibilitat ambiental.
En aquest marc l’Ajuntament realitza projectes destacables en matèria de mobilitat com la recent implantació del servei de Transport Flexible a Demanda, la potenciació de l’ús de la bicicleta a través de la implantació i desenvolupament de la xarxa de ciclovies i carrils bici, la instal·lació de nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics i l’ampliació del nombre d’aparcaments públics fins a les prop de 1.000 places. Per part seua, en matèria d’energia sostenible l’aposta de l’Eliana és clara a través de la seua participació en el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, el desenvolupament del Projecte 50/50 en el col·legi Verge del Carmen per a reduir el consum d’aigua, l’organització de jornades informatives sobre comunitats energètiques o la implantació de plaques solars en edificis públics.
La sensibilització és essencial i per això, l’àrea de Sostenibilitat organitza activitats de divulgació i educació ambiental en centres educatius en el marc del programa ecoAULA i participa com a seu oficial del Festival Ecozine, un certamen de temàtica ambiental. Amb motiu del Dia del Medi Ambient que se celebra aquest 5 de juny, més de 160 alumnes d’infantil i primer cicle de primària del CEIP El Garbí estan desenvolupant una activitat sobre les activitats de compostatge del Consorci València Interior (CVI) centrada en el reciclatge i el bioresidu. I és que aquesta és una mesura de prevenció en la generació de residus de naturalesa orgànica, evitant la seua gestió a través dels sistema de recollida municipal i posterior tractament en planta.
A més, l’Ajuntament organitza visites a espais verds, jornades de neteja del barranc i participa des de fa anys en campanyes com l’Hora del Planeta, Viles en Flor en els quals ha obtingut diversos reconeixements o ‘La Plantà del Vidre’ per a fomentar el reciclatge d’aquesta mena d’envasos durant les Falles.
Renaturalització del barranc de Mandor
Però si hi ha un projecte estratègic per a la ciutadania, tal com llancen les conclusions de la pròpia Agenda Urbana Local, aqueix és la recuperació del barranc de Mandor. En aquest sentit, el Consistori ha licitat ja la primera fase del projecte de la nova via de ciclovianants en el qual invertirà 260.000 euros i que es prolongarà entre el camí de la Torre del Virrei i el carrer Terranova i està col·laborant amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a renaturalitzar la zona per a traure el llit del riu a cel obert, recuperant l’espai per a la ciutadania i convertir-ho en el pulmó verd de l’Eliana.
No obstant això, l’Ajuntament ha invertit en els últims anys més d’1 milió d’euros en les seues zones verdes, essencials per a augmentar la qualitat de vida de la ciutadania i ha experimentat un avanç substancial en el servei de jardineria pública en la qual aplica criteris d’adaptació i varietat en la selecció d’espècies per a garantir la biodiversitat pròpia de la vegetació, així com de la fauna que va associada a ella. En aquesta mateixa línia també ha impulsat accions que demostren el seu compromís amb la biodiversitat com ara la instal·lació d’hotels per a insectes, la col·locació de nius i refugis per a ocells i ratpenats i el control o eliminació d’espècies invasores i plagues, evitant en al mesura dels possible usar plaguicides de síntesis.