Parlem amb l’alcalde de l’Eiana a la nova Casa de la Cultura
Recorrem la Casa de la Cultura recentment reinaugurada per la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, amb l’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent, que porta sota el braç ‘Todo va a mejorar’, la novel·la pòstuma d’Almudena Grandes i els poemes de Vicent Andrés Estellés, per a repassar el primer any de legislatura coincidint amb l’inici de les festes.
Què representa aquest espai cultural per a l’Eliana?
Aquest espai és tot per a l’Eliana. Hem de recordar que aquesta Casa de la Cultura va ser inaugurada en 1971, quan l’Eliana tenia 1.500 habitants i ara som més de 20.000 veïns. S’havia quedat xicoteta i per això decidim escometre aquesta reforma i ampliació. La part de dalt són 500 metres quadrats destinats a sala d’estudi. En el seu moment ja va ser una biblioteca molt moderna connectada als espais exteriors. Però ho hem potenciat i ara és més verd, més sostenible i més eficient. Estem molt contents amb l’actuació. Sobretot perquè recorda a l’edifici antic, que em preocupava moltíssim. Si ho haguérem tirat l’obra haguera sigut més senzilla, però optem per preservar el que teníem, modificar-ho i millorar-ho. M’agradaria donar les gràcies al Govern d’Espanya que ens va donar 650.000 euros i a la Diputació que ens van ajudar a tirar avant amb un projecte valorat en 2,5 milions d’euros.
Cada vegada que parlem des que vas accedir a l’alcaldia en 2015 has aprofitat per a reivindicar als teus predecessors en el càrrec. El que la Casa de la Cultura porte el nom de José María Ángel està justificat?
Jo sempre reivindique als meus antecessors i ara més encara perquè al final t’adones del treball i del que suposa tot això. L’Eliana ha tingut molts alcaldes, jo parlaria també d’Enrique *Daries, que va ser el primer alcalde i un visionari. Però clar, m’he de referir als de la democràcia: *Lluis Escrivá, Vicent Tarazona i José María Ángel. Crec que ells han fet una gran faena i que és just reconéixer que després de 24 anys en l’alcaldia i com a regidor, José María tinga un lloc en el municipi on es recorde el seu nom. És just i és necessari. Al final ací ningú està perquè t’agraïsquen res perquè és molt difícil que t’agraïsquen i que reconeguen que fas les coses bé. Però si al final queda eixe agraïment, molt millor. Quan em vaig presentar mai m’haguera imaginat que anàvem a fer tantes coses. Aquesta obra transcendirà en el temps i jo ja no estaré, però la gent s’acordarà que va haver-hi un alcalde que era Salva Torrent que va impulsar la reforma de la biblioteca.
Després de les eleccions, governant en minoria va deixar la porta oberta a Compromis i ha entrat. Com valora el pacte?
Era l’acord natural. Nosaltres no podíem pactar amb l’extrema dreta ni amb la dreta extrema. Compromís per l’Eliana-Acord per Guanyar em va donar el vot perquè fora alcalde sense res a canvi. Després va haver-hi una fase de negociacions, hi havia unes expectatives per part seua, unes altres per la nostra. Però al final vam haver d’arribar a un acord. Jo soc bastant romàntic i m’agrada parlar més del que deuria. Pensava que al final hi hauria acord, però que podíem anar pactant amb els altres grups. Jo no tinc res a veure amb Vox ni amb el PP, però crec que ens hauríem de posar d’acord en una sèrie de coses. A mi el món em va caure quan a principis de juliol portem una modificació de crèdit de 2 milions amb càrrec al romanent de tresoreria i van votar en contra i una modificació que afectava unes subvencions que anàvem a rebre de fora. Deixàvem en l’aire un milió d’euros i això no ho entendré mai. Entenc que al final estàvem perjudicant els veïns de l’Eliana. Crec que ho van calcular mal perquè en plens successius vam anar adaptant al que ells volien i al final arribem a un acord. Però a mi allò em va obrir els ulls perquè pensava que érem ací per a millorar la vida dels veïns. No es pot entendre que de sobte voten que no a dos milions d’euros que la milloraran. Al final vam haver d’anar a un pacte natural, on els dos rebaixem les exigències.
Hi ha estabilitat per a complir amb aquests tres anys?
El pacte ha donat una estabilitat al govern que és necessària per a continuar construint l’Eliana que volem. En aquest moment estem molt bé, cada regidor té el seu territori encara que l’alcade supervisa tot, i políticament estem molt pròxims.
Per primera vegada Vox ha entrat a l’Ajuntament de l’Eliana, es continua posant de costat en els actes de condemna de la violència masclista i en el Dia de l’Orgull LGTBI?
Per desgràcia sí. Marta Andrés en el discurs d’inauguració de la Setmana de l’Orgull va dir que l’entrada de Vox havia trencat el consens que sempre havia existit al llarg de la democràcia. Sempre el Dia de la Dona o de l’Orgull s’havia saldat amb una declaració institucional, cosa que significa que tots els grups polítics estem d’acord. Des de l’arribada de Vox això ja no pot ser. El que passem és a una moció que aproven els tres grups -PSPV, Compromís i PP- i Vox es desmarca. Això és una llàstima. Al final ni ells mateixos es creuen el discurs que estan dient, però és el que venen i tenen el seu electorat. A mi em produeix bastant neguit que puguen pensar així. Hem de ser molt ferms davant qualsevol violència masclista i davant qualsevol agressió al col·lectiu LGTBI.
Un altre assumpte que li ha tocat de prop a l’Eliana són els incendis al Parc Natural del Túria, en el límit amb Riba-roja. Tem que es repetisquen aquest estiu?
El temor existeix, la massa forestal existeix i crec que en qualsevol moment pot succeir alguna cosa perquè està el bosc com està. El que podem fer nosaltres és previndre i això passa pels canons d’aigua que han posat a Paterna i en *Riba-roja amb el projecte *Guardian. Nosaltres estem en fase de licitació per a redactar el projecte i mentre estem posant uns canons mòbils amb els quals humitegem la part del bosc de la *Vallesa més pròxima als habitatges. Estimem que estarà al voltant d’un milió d’euros. Amb això posaríem les torres fixes. Amb l’aigua sobrant de la planta *desnitrificadora que utilitzem per a regar els jardins també es faria una bassa en la zona d’Entrepins per a no estar tirant aigua depurada al bosc.
Fa unes setmanes es va obrir en Riba-roja la passarel·la sobre el Barranc de Mandor. En quin punt està el projecte de recuperació a l’Eliana?
En aquest moment existeix un estudi de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i estem pendents d’una visita del seu president per a explicar-nos eixe estudi final. Caldrà redactar un projecte de renaturalització que el que ve a fer és traure les aigües del col·lector i posar-les a flotació. Per a març o abril de l’any que ve tindrem el projecte i una vegada determinat el cost de les obres caldrà buscar finançament en el Ministeri de Medi ambient per a recuperar el barranc que és el pulmó estratègic del municipi que ens connecta amb *Riba-roja, però fonamentalment amb el parc natural. És una obra súper necessària. El que estem fent nosaltres és un carril ciclopedestre del qual queda el tram entre la Torre i el Vaig moldre de la Lluna, però mentre anem recuperant-lo a través del Bosc de la Benvinguda amb la plantació d’arbres i netejant-lo de canyes constantment per a evitar els incendis. Tots els anys gastem entre 30.000 i 40.000 euros per a tindre-ho immaculat quan no hauria de ser així perquè no és nostre.
El canvi de govern en el Consell ha paralitzat projectes educatius a la comarca que estaven en el Pla ¡Edificant. Ha afectat l’ampliació del col·legi El Garbí i a la construcció del nou institut?
Estem demorant els projectes però he de dir que sempre m’han rebut bé en la Conselleria d’Educació. Una altra cosa és que tinguen més o menys diners o més o menys disponibilitat per a un municipi. En el cas del Garbí el problema és que ens van donar 5,5 milions i quan redactem el projecte, les obres valen 2,5 milions més i cal ampliar la delegació de competències. Han acceptat la pujada però han de buscar finançament per a poder licitar les obres. I l’institut està sobre la taula perquè vam oferir una parcel·la en el polígon de 10.000 metres per a veure si cap perquè plantegen un macro institut. Però soc optimista i m’agradaria tindre abans que acabe l’any molt definides les dues obres.
El nou centre de salut sí que va avant.
Sí, el nou centre de salut se situarà en la zona de Vistahermosa. En principi es va parlar que fan falta 3.000 metres quadrats de construcció, però hem traslladat a la Conselleria de Sanitat una petició per a incorporar en el nou centre de salut una àrea de salut mental, que és el gran problema del segle XXI i al qual no se li presta la deguda atenció. També en aquest cas soc optimista i en aquesta legislatura veurem alguna cosa.
Quin balanç fa del nou sistema de recollida de residus que es va començar a implantar a principis d’enguany?
El que li demanaria als veïns és sobretot paciència i donar-li temps al servei. No és que l’Ajuntament de l’Eliana vulga adoptar aquest sistema perquè sí, encara que sí que és veritat que és més valenta i que molts municipis estan esperant-nos a nosaltres per a veure si fan el pas. Això ve d’una normativa europea, una llei nacional i autonòmica. Hem de separar dels rebuts de l’IBI el que és el cost de la recollida dels residus. Això l’Ajuntament de l’Eliana fa més de 30 anys que ho està fent. I cal implementar el nou contenidor d’orgànic per a poder després compostar. La separació en origen depén dels veïns per això en les zones residencials proposem el porta a porta de verd, que ja es feia, i de cartó. No obstant això, quedarà el d’envasos lleugers que en dos anys també es convertirà en un porta a porta i hi haurà un contenidor gris que és de restes. Però el que és clar és que hem de fer aquesta transició i l’Ajuntament de l’Eliana va pagar 180.000 euros l’any 2023 per una llei estatal que si no portes separat a abocadors té un cost que haurem de repercutir als veïns. Hem d’entendre que si fem bé les coses pagarem menys. Amb el nou servei hem començat per fases i ja hem duplicat la recollida de cartó en comerços i hem posat el contenidor marró en el nucli urbà i hi ha zones que ja funciona el porta a porta. Amb problemes perquè qualsevol canvi que se li faça a un veí en els seus hàbits diaris protestarà. Però hem d’entendre que no hi ha un altre camí possible i que l’únic camí és separar. El porta a porta pot funcionar perquè no és una idea de l’Ajuntament de l’Eliana, a Catalunya i al País Basc funciona i a la comarca en Mas Camarena i en el centre urbà de Bétera també. El sistema estic convençut que funcionarà, però li donarem temps, anirem corregint i ajustant coses. Demane a la gent la seua col·laboració i si al final del tot veiem que no és un sistema que funcione perquè caldrà repensar-lo. Les polítiques han de ser efectives, si no, no valen per a res.
A més dels projectes d’educació i sanitat, que no depenen de l’Ajuntament, quines obres s’escometran en aquests tres anys?
Hi ha obres importants que començaran l’any que ve com en la carretera que uneix Sant Antoni amb *Riba-roja, la pacificació al carrer Ramón Navarrete. Estan en licitació i tenen un termini d’execució de nou mesos. També s’executarà el carril bici a la Pobla de Vallbona després del pròxim estiu i la urbanització del sector de Vistahermosa on hi ha projectades zones verdes, finques, cases de poble i xalets. Està previst la nova llar del jubilat, l’ampliació de la reguarda de Policia Local i de l’aparcament del poliesportiu amb 200 places. Es dotaran de zones verdes la zona de Isadora Duncan i el 8 de Març en Els Taules i en Montepinar es destinaran 8.000 metres quadrats per a un gran espai verd.
L’Eliana està immersa ja en les Festes Majors, que es prolongaran fins al 17 de juliol. Què representen per al poble?
Les festes són els senyals d’identitat d’un poble. El sentit de pertinença és molt important. Nosaltres ho tenim difícil, però ho treballem molt amb els veïns amb activitats festives, culturals i esportives. L’objectiu és que no es convertisca en una ciutat dormitori. Les festes són necessàries i les clavaries que són les que s’encarreguen d’organitzar-les serveixen per a teixir una xarxa. Per a mi les festes són necessàries per a enfortir el sentit de pertinença a l’Eliana i perquè la gent el passe bé.
Tem que es registren incidents després dels episodis de les Falles?
Un alcalde el que vol és que la gent gaudisca i que no hi haja incidències i posarem tots els mitjans. Encara que eliminant les *discomóviles hem solucionat el problema de l’efecte anomenada dels quals venien a fer barbaritats.