BANNER LLIRIA

El nou sistema de gestió de residus de l’Eliana arreplega 241 tones més d’envasos o paper i cartó

Els majors nivells de reciclatge suposen una reducció de 182 tones del residu mesclat

L’Eliana, municipi compromés amb el medi ambient, ha fet un pas avant en la millora de la gestió de residus sòlids urbans amb la implantació d’un nou i modern sistema de recollida. Aquest innovador canvi no sols promet una major eficiència en el maneig dels residus, sinó que també incentiva el reciclatge, clau per a reduir l’impacte mediambiental.

L’objectiu principal d’aquest sistema és incrementar el reciclatge a l’Eliana. L’equip de govern ha explicat que amb la nova gestió s’espera un increment del 30% en la recollida de fraccions com el paper, el vidre i els envasos lleugers. Aquest resultat s’aconseguirà mitjançant una millor classificació de residus en les llars i una major consciència sobre la separació de materials reciclables, que ens aproximarà al mandat de la UE que estableix un objectiu comú per a reciclar almenys el 55% dels residus municipals en 2025. Aquesta meta avançarà fins al 60% en 2030 i al 65% en 2035.

En paraules de la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Cristina Díaz, “aquest sistema suposa un abans i un després per a l’Eliana. Estem compromesos amb un futur sostenible, i augmentar el reciclatge és un pas crucial. Sabem que la col·laboració ciutadana serà fonamental, i per això apostem per un sistema que els secunde i motive a participar”.

El nou sistema no sols impactarà en termes ecològics, sinó també econòmics. S’espera que, en reduir la quantitat de residus que acaben en abocadors, el municipi estalvie en costos de gestió i tractament d’escombraries. Aquests estalvis podran reinvertir-se en millores mediambientals i en nous projectes sostenibles per a la localitat.

Entre els beneficis mediambientals més destacats es troba la reducció significativa de les emissions de CO₂, a causa de l’optimització de les rutes de recollida i a la disminució de residus no reciclats.

Amb aquest innovador sistema de recollida de residus, l’Eliana es posiciona com un referent en sostenibilitat a nivell autonòmic i nacional. La implementació de tecnologies intel·ligents, juntament amb el compromís de la seua ciutadania, permetrà al municipi reduir el seu impacte mediambiental, fomentar el reciclatge i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Aquest model és un clar exemple de com les ciutats poden adaptar-se als desafiaments del segle XXI, buscant un equilibri entre el desenvolupament urbà i el respecte al medi ambient. Com conclou l’alcalde, Salva Torrent, “hem fet un gran pas cap a un municipi més verd i responsable, i continuarem treballant perquè l’Eliana siga un exemple de sostenibilitat per a les generacions futures”.

Com a acció divulgativa, l’Ajuntament inaugurarà el dijous 17 a les 19.00 hores en el Centre Sociocultural l’exposició ‘Menys és més’, que busca sensibilitzar sobre la importància de reduir la generació de residus per a canviar el món. Les persones que la visiten descobriran la problemàtica de la generació de residus en la nostra societat actual i les claus per a minimitzar els seus efectes negatius tant per a la salut com per al medi ambient.

Aquesta exposició, del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, aborda l’important problema dels residus des de diferents punts de vista per a treballar aspectes com les tipologies de residus, les quantitats que es produeixen, les afeccions que generen i com es pot tractar d’evitar la seua producció i millorar la seua gestió, a través de diversos panells gràfics. La mostra es podrà visitar fins al 31 d’octubre.


Dades Clau del Nou Sistema de Recollida a L’Eliana:

• S’han renovat/ampliat un total de 1.537 contenidors per a facilitar la selecció en origen a la ciutadania.

• Les majors taxes de reciclatge suposen una reducció de l’impost que ha d’abonar l’Ajuntament i que es repercuteix als veïns i veïnes.

• S’han arreplegat 241 tones més de les següents fraccions que ja no van acabar en el contenidor GRIS (resta):

◦ 162 tones d’envasos lleugers

◦ 47 tones més de paper i cartó

◦ 22 tones més de matèria orgànica

◦ 9 tones més de tèxtil

◦ 1 tona més d’oli

◦ 1 tona més de vidre

• Respecte al residu mesclat (GRIS) s’han arreplegat 182 tones menys.

• Ús de tecnologia avançada per a optimitzar el procés.

• Programes d’educació i sensibilització per als ciutadans.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà