BANNER LLIRIA

La Clavaria de Sant Antoni compleix 60 anys a l’Eliana

clavarios san antonio eliana

La Festa Gran de l’Hivern commemora el seu aniversari amb una exposició

Cada gener, l’Eliana es transforma en un epicentre de tradició i cultura amb la celebració de la festivitat de Sant Antoni, una de les més emblemàtiques de la localitat. La Festa Gran de l’Hivern compta enguany amb una protagonista especial, i és que la Clavaria compleix 60 anys de vida en la localitat.

En col·laboració amb l’Ajuntament, ha organitzat una exposició commemorativa que es va inaugurar ahir i que es podrà visitar a la plaça del País Valencià fins al pròxim dimecres 22, per a poder conéixer tots els aspectes de l’assenyalada festivitat.

Aquesta celebració, que té les seues arrels en la devoció a Sant Antoni Abat, és molt més que un esdeveniment religiós: és un reflex de la història, els costums i la identitat col·lectiva del poble. La seua iconografia, amb el característic porquet i l’associació al foc, subratlla el seu paper tant com a guardià dels animals com mediador en la lluita entre el bé i el mal. Encara que la festa va caure en declivi a mitjan segle XX, un grup de veïns liderats pel sacerdot Ricardo Arnau va revitalitzar la celebració en la dècada de 1960. Va nàixer així la Clavària de Sant Antoni, una agrupació dedicada a preservar i promoure les tradicions de l’esdeveniment. Gràcies als seus esforços, elements com la foguera, la benedicció d’animals i els panets van cobrar nova vida, convertint-se en pilars de la festa moderna.

La màgia de la foguera i la tradició gastronòmica

El foc ocupa un lloc central en aquesta celebració. En la vespra, la foguera il·lumina la plaça, simbolitzant la purificació i l’inici d’un nou cicle anual. Durant aquesta nit, elianers i elianeres es reuneixen al voltant del foc per a gaudir de la ‘Fesolà’, un plat tradicional a base de porc i llegums. La recepta, transmesa de pares a fills, inclou productes locals i simbolitza la generositat i l’esperit social de la festa. Juan Espinosa Aguilar és actualment l’encarregat de realitzar al voltant de díhuit perols, que es cuinen el matí del dissabte al carrer Palacio i dels quals es reparteixen al voltant de tres mil racions. A més, l’esdeveniment també inclou una ‘xocolatà’ popular, acompanyada d’ensaïmades, que ofereix un dolç tancament a les festivitats.

Un espectacle de foc i dansa

El correfoc amb la simbologia de la ‘Santantonà’, introduït en 2011, i la ‘Dansà’, un ball tradicional valencià, són exemples de com l’Eliana combina innovació i tradició. En el correfoc, els dimonis de la Penya de Coet desfilen amb foc, representant una lluita teatral entre el bé i el mal. Sense oblidar la ‘Cordà’, una activitat ancestral recuperada que inclou xicotets i majors. La ‘Dansà’, a càrrec de l’associació folklòrica La Llauradora, porta als carrers les melodies de tabals i dolçaines i la participació espontània de veïns i veïnes, en una expressió única d’identitat cultural.

El dia gran: benedicció d’animals

El diumenge, considerat la festa major, comença amb una missa solemne en honor a Sant Antoni, seguida de la tradicional benedicció d’animals i la distribució de panets, una tradició medieval que simbolitza la bona salut. Aquest acte, que atrau tant locals com visitants, simbolitza la protecció i la cura cap als animals durant l’any.

Mirant cap al futur

L’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent, ha convidat la ciutadania a visitar aquesta exposició i a conéixer el testimoniatge viu d’una festivitat que és “un pont entre generacions, unint passat i present i garantint que es continue celebrant el llegat de Sant Antoni amb la mateixa passió i entrega amb la qual l’ha fet, durant més de mig segle, la Clavaria”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà