Isabel Montaner (Compromís per l’Eliana), regidora de Serveis Socials, Biblioteca, Promoció del Valencià i Energia i Transports
Fa un any que va entrar a formar part de l’equip de Govern de l’Eliana després del pacte amb el PSPV. Quin balanç fa d’aquesta nova etapa?
El balanç és molt positiu. Una vegada ja teníem clar l’engranatge de l’equip de Govern i el pacte programàtic ha sigut fàcil començar a funcionar com a equip de Govern. Crec que és el pacte natural que volia la ciutadania, que hi haja un govern progressista a l’Eliana i afavorir aquest tipus de polítiques. Personalment estic contenta, tenim molt per davant per fer, però enguany hem aconseguit inversions, obrir la Casa de la Cultura amb la biblioteca nova, millorar l’enllumenat públic i baixar la factura i en Serveis Socials dignificar el tracte de la plantilla. L’equip d’intervenció base estava amb un contracte programa i hem aconseguit posar-los en la RPT i això suposa també una millora de les condicions per a l’atenció a la ciutadania. I continuem treballant perquè el valencià siga la nostra llengua vehicular. Ha sigut el primer any que no s’ha quedat cap premi del concurs de comerç desert i l’edició amb més participació.
Qual ha sigut l’aportació de Compromís a les polítiques del govern local?
Mantindre les polítiques d’esquerres i progressistes per al municipi i prioritzar-les per al benestar de la ciutadania. Nosaltres treballem per a això, per això volíem un pacte programàtic i volíem intervindre directament en la manera de gestionar. També hi ha molta faena de converses, d’entendre el que és un treball en equip i cooperatiu. L’exemple el tenim en la Dana. Creem la comissió en el minut zero i comencem a treballar de manera transversal amb la implicació de totes les àrees i totalment organitzada sense cap mena de gestió supramunicipal, directament amb els ajuntaments afectats.
L’Eliana va ser un exemple de rapidesa en la resposta davant la tragèdia que ha costat la vida a 224 persones a la província.
Va ser qüestió d’hores i de moltes converses en l’equip de Govern. M’agradaria pensar que això ho hem aportat també nosaltres. Ens ho van dir gent de Navarra, La Rioja, Jaén directament als nostres telèfons. Ací reunim 4.000 voluntaris. La ciutadania s’ha bolcat en tots els llocs. Cridem a la Conselleria per a veure que necessitaven de Serveis Socials i la resposta va ser que no hi havia ordres de res i havien passat quatre dies. La coordinació per a la Dana ha sigut l’exemple de funcionament de l’equip de govern. Tot el treball que hem anat fent durant tot l’any passat ha servit per a aprendre a treballar en equip.
De cara als dos anys i mig que queden de legislatura, quins són els objectius?
La intenció és complir l’acord programàtic. Continuar treballant per a posar en valor la nostra llengua, la nostra cultura i el seu ús en totes les àrees. La formació per al funcionariat és molt important perquè tots han de poder atendre la ciutadania en la seua llengua. En Serveis Socials tenim un repte que és consolidar els llocs de la plantilla perquè els hem ficat en la RPT, però ara cal traure totes les places i donar la major estabilitat a la plantilla i això suposa millorar la vida de la ciutadania perquè no haurà de canviar tant de personal. En transport i energia el repte és complir el nostre objectiu que és acostar a la gent dels barris més allunyats cap al centre amb transport públic propi. Finalment, continuar amb l’eficiència energètica i l’enllumenat públic.
Què ha suposat l’obertura de la ‘nova’ biblioteca?
La biblioteca a més de l’edifici en si compta amb espais per a totes les edats des de la bebeteca fins a la sala d’adults. Hi ha activitats que s’han consolidat com els contacontes, presentació de llibres, tallers, clubs de lectura i l’objectiu és anar ampliant activitats perquè les biblioteques del futur no són sol espais per a llegir en silenci, són per a viure-les. Reprendre els jocs també i afavorir la conciliació familiar.
Una altra obertura important ha sigut el centre de PRISMA, el programa de salut mental de la Mancomunitat.
És molt important perquè fins ara els usuaris de l’Eliana havien d’anar a altres municipis i a la Coma. Ara hem sol·licitat que s’incloga en el futur centre de salut una àrea de salut mental. Hi ha hagut un increment de casos després de la pandèmia.
Com es va trobar els Serveis Socials i com s’ha avançat en aquest últim any?
Li hem donat la volta com un calcetí a Serveis Socials. En el ple de gener portarem dos reglaments: la declaració de riscos per a menors i tots els plans de violència revisats amb una planificació per a quatre anys. Hi havia moltes baixes, jubilacions, un equip molt inestable perquè eren contractes programa. Hem aconseguit ficar-los en la RPT i és el compliment del primer contracte programa de serveis socials de la llei que va sorgir del Govern del Botànic i que va liderar Mónica Oltra. Per a mi era molt important perquè dignificar els Serveis Socials significa donar a la ciutadania una resposta a les necessitats de millorar la salut mental, els recursos, la convivència entre les famílies i la ciutadania. Per molt que poses 50 policies si no tens uns Serveis Socials forts, la ciutadania no estarà millor.
Eixe avanç en Serveis Socials ha anat acompanyat d’un major pressupost.
El pressupost de Serveis Socials s’ha incrementat pel servei d’assessorament i acompanyament jurídic a les víctimes de violència de gènere que està en funcionament les 24 hores tots els dies de l’any. L’Eliana és l’únic municipi que el té.
Després de les últimes eleccions autonòmiques i municipals en les quals Compromís va perdre els governs de la Generalitat, la Diputació de València i els ajuntaments de les principals capitals, com veu el partit?
Crec que no s’ha fet una reflexió des de les últimes eleccions. Això ha suposat que la ciutadania està vivint en governs d’ultradreta i de dretes amb gestions tan complicades com la de la Dana liderades per gent que no sabem si està. És molt nociu per a nosaltres. No s’ha arribat a fer eixa reflexió perquè van començar altres processos electorals i el partit s’ha centrat en altres qüestions com en temes d’organització. Crec que a Compromís li falta reflexió i lideratges. És un problema per a l’afectació de la ciutadania. La realitat d’Iniciativa és que l’afiliació ha baixat, a principis de l’any 2024 ens quedem sense Joventut perquè van dimitir en bloc, perquè no s’accepta la discrepància. Un partit que no discrepa, debat i consensua deixa de fer política i fa altres coses. Desitjaria que per a 2025 totes aquestes qüestions es reflexionaren i es canviaren totes eixes dinàmiques. Serem l’única opció per a la ciutadania si realment ens centrem en la política i no en qui ocupa les cadires o quin diputat va a Madrid.