Eva Santafé és la regidora d’Educació i Esports en l’Ajuntament de l’Eliana. Durant l’entrevista són constants les consultes a les seues anotacions, per revisar les xifres exactes i les dates precises. Diu sentir-se satisfeta amb tot el que s’està fent al seu municipi, “però encara ens queda molt per fer. Tota inversió que es faça en Educació o Esports és bona i positiva per al conjunt de la ciutadania”. Parlem amb ella per a conéixer els projectes en les dues àrees que coordina com a edil.
Quina nota li posa al treball que s’efectua en les regidories d’Educació i Esports?
Açò ho han de contestar els mateixos veïns i veïnes de la localitat. En el consistori de l’Eliana són habituals les enquestes en les quals sotmetem el parer dels usuaris dels serveis públics a preguntes en les quals ens indiquen el seu grau de satisfacció. Solen obtenir una bona puntuació, però sempre es pot millorar.
L’Educació és una àrea que té una gran importància a l’Eliana…
Sí. Potser no té una gran partida pressupostària, però crec que els fets demostren que volem impulsar iniciatives que ens facen avançar en una educació transversal. L’Educació és una competència autonòmica, però no per això estem de braços plegats. Volem complementar les directrius que s’estableixen des de la Generalitat Valenciana. D’altra banda, tenim l’enorme sort de comptar amb una comunitat educativa que està molt involucrada en els projectes que impulsem des del consistori. A més, els estudiants tenen una gran inquietud intel·lectual, els encanta participar en tots els tallers, jornades divulgatives i projectes de tot tipus…
Quines són les iniciatives educatives de les quals se sent més orgullosa, com a responsable de l’àrea?
La veritat és que no sabria decantar-me per una en concret. L’apassionant d’àrea d’Educació és comprovar com els col·lectius implicats es mostren tan satisfets pels resultats aconseguits. Fa poc , l’Eliana va ser una de les seus de la MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu). Van participar més de 2.000 xiquets. En les celebracions del 9 d’Octubre va estar present tota la comunitat educativa, la qual cosa suposa uns 4.400 estudiants. Però no és una cosa que depenga de xifres concretes. El que m’agrada és que cada centre educatiu té el seu programa d’activitats, però després apareix l’Ajuntament amb els seus programes complementaris i quasi sempre hi ha un ple dels centres que hi participen. Per no parlar dels mateixos docents. Al març vam fer unes activitats formatives i de reciclatge per a professors; eren en un cap de setmana i suposava renunciar al seu temps lliure i a les seues famílies. Doncs bé, van acudir uns 90 professors. Aqueix tipus de resposta és la que t’anima a seguir treballant dia a dia. Saber que eixes iniciatives que apadrinem aconsegueixen eixa resposta és molt reconfortant.
Dins de l’apartat Educatiu no solament estan les activitats pròpies de l’ensenyament escolar, sinó també l’aprenentatge en valors…
Així és: s’organitzen tallers a favor de la igualtat, en contra del bulling, per a conéixer les normes de circulació… formem en el respecte, el respecte per els companys la defensa del Medi ambient… Per a nosaltres tot forma part d’un projecte transversal, en el qual tot s’interrelaciona. És important afavorir els hàbits de lectura, però hem de fomentar una responsabilitat en la protecció dels espais naturals, i també apostem per la vida saludable i la pràctica de l’Esport.
Precisament, vosté és edil també en l’àrea d’Esports. Què ens pot dir sobre aquest tema?
Doncs, l’Eliana és un municipi en el qual existeixen molts habitants interessats a practicar l’Esport… i, a més, existeix molta gent amb talent en moltíssimes disciplines. L’oferta pública s’ofereix a través de les Escoles Esportives Municipals, amb més de 30 modalitats dividides en 20 escoles. En els últims mesos s’ha registrat un increment d’un 17%, amb 333 nous esportistes. De 1.979 esportistes hem passat a 2.312. Hi ha més de 400 vinculats al futbol i 360 que practiquen tennis. Després, a través del Complex Esportiu Mandor tenim constància de 17.000 entrades al mes. Hi ha uns 600 xiquets inscrits en natació. Per a nosaltres, en qualsevol cas, són tan importants els dels esports majoritaris com els dels menys practicats. Sí que tenim un especial interés a aconseguir que existisca molt esport entre les dones. Apostem per la Igualtat també en l’Esport. És un valor que defensem amb fets.
Sabem que també els preocupa el manteniment d’aquestes pràctiques esportives com a element que fixe uns hàbits saludables. I, de la mateixa manera, els preocupa la conciliació de vida familiar i vida laboral…
Per descomptat: una societat que practica esport és una societat més sana i que viu sentint-se millor. És important facilitar la pràctica de l’esport durant tot l’any i per a totes les edats. Açò suposa unes inversions que ja s’han escomés i seguiran duent-se a terme perquè la gent se senta més còmoda mentre pràctica l’esport. De la mateixa manera, crec que és important complementar l’oferta esportiva que s’impulsa des de l’Ajuntament amb campus específics. És el cas del Campus MultiEsport de Pasqua o el Campus MultiEsport d’Estiu. En ells, xiquets i joves poden relacionar-se amb una altra gent de la seua edat i practicar esport, mentre els seus pares treballen. És alguna cosa que seguim impulsant perquè ens sembla fonamental.
Quins són els projectes que encara no ha pogut dur a terme i vol que es convertisquen en una realitat?
Sabem que tot pot millorar-se. El manteniment de les instal·lacions ha de mantenir-se i incrementar-se, i és necessari seguir invertint en nous espais per a gaudir de l’Esport. I sabem que podem incrementar noves modalitats esportives. D’altra banda, sempre podem incrementar l’oferta educativa amb noves iniciatives; sabem que el professorat i els alumnes de l’Eliana s’implica al màxim, i açò és alguna cosa que ens fa ser més ambiciosos. Així mateix, tinc la voluntat de tornar a impulsar el Consell Escolar de Xiquets, perquè ens encanta escoltar la veu dels xiquets, les seues propostes i les seues reivindicacions. I ho farem.