L’Eliana recupera la memòria històrica

memoria l'Eliana

Amb la conferència ‘Sumari 10338-V’

La Casa de Cultura ha acollit la conferència ‘Sumari 10338-V’, organitzada pel Centre d’Estudis Locals de l’Eliana (CEL) en col·laboració amb l’Ajuntament i que va estar a càrrec del regidor de Patrimoni i documentalista, Kike Martínez. L’acte va reunir nombrosos familiars dels veïns afectats per aquest procés judicial per la seua activitat política durant la Segona República i la Guerra Civil.

Mitjançant una detallada anàlisi dels interrogatoris i estratègies de defensa, Martínez va exposar les formes de repressió patides per polítics i sindicalistes locals, així com el paper de les autoritats municipals franquistes per a defensar els acusats.

Entre els punts destacats, es va fer un recorregut històric per la situació política entre 1936 i 1940, incloent-hi el paper dels Comités de Defensa, precursors del primer Ajuntament independent (1937), en temps de guerra i la repressió posterior. També es va posar de manifest el cas del saqueig d’objectes religiosos de l’església Nostra Senyora del Carme, perpetuat per anarquistes de fora de la localitat i l’auxili a religiosos per part del govern republicà.

La conferència va servir com a exercici de memòria històrica i de reconeixement a totes aquelles persones elianeres, de tots dos bàndols, que van patir les conseqüències del conflicte, tan lligat a la història de la primera segregació de la Pobla de Vallbona.

Un dels aspectes més colpidors és veure com els veïns d’ideologies oposades es van defensar, malgrat el context de por, venjança i fractura social. “Aquestes memòries ens parlen d’una resistència moral en dues direccions, abans i després de la guerra. Ens recorden que, fins i tot en els moments més durs, va haver-hi elianers capaços de triar el respecte i la humanitat per damunt de les ideologies i del ressentiment”, va concloure.

No Comments Yet

Respondre

La seua adreça no es publicarà.