L’alcalde s’ha reunit amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro
L’Ajuntament de la Pobla de Vallbona s’ha reunit amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, per a estudiar la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana. Per a elaborar-lo, l’Ajuntament té previst obrir un procés de participació ciutadana obert i transparent que permeta obtindre un document de consens de com volen els veïns que siga el municipi.
La revisió del PGOU s’ha de fer en 6 fases i la primera exigix l’elaboració d’un document inicial estratègic i l’esborrany del pla que haurà de comptar amb l’informe favorable de la Conselleria de Medi Ambient. Amb esta modificació del PGOU, la Pobla busca adaptar-se a la legislació vigent i solucionar els problemes que ha generat el planejament en vigor.
El pla general actual s’aprovava de manera inicial en 2004 i la seua elaboració és anterior, “el que fa que tant la normativa en què es basa com els usos previstos per als terrenys no es corresponguen amb l’Estratègia Territorial Valenciana ni amb el model de poble sostenible que volem”, afirma l’alcalde de la Pobla, Josep Vicent Garcia.
El PGOU vigent en la Pobla està basat en un ús extensiu del territori amb finalitat residencial a partir de la reclassificació com a urbà que es va fer l’any 1995 de totes aquelles superfícies amb construcció consolidada. La crisi immobiliària ha provocat que no es desenvolupara la major part d’aquest sòl, el que ha comportant la falta de servicis com el clavegueram i l’asfaltatge de carrers.
El Pla General del 2004 preveia un creixement fins als 97.000 habitants a partir d’una requalificació massiva de sòl com a residencial, unes xifres allunyades de les necessitats actuals.
A tot açò se suma el problema que genera per als veïns haver de pagar impostos com a urbanitzables o urbans d’uns terrenys amb escassa previsió de ser construïts. Un exemple és el sector Camp de Golf que preveia la construcció d’esta instal·lació, una idea que els seus promotors ja han abandonat i a la qual ara cal buscar una resposta de futur. En una situació similar es troba el terreny reservat per a ús dotacional d’una universitat privada, un projecte que també ha quedat abandonat.
Amb la revisió del PGOU, l’Ajuntamentpretén fer un ús més racional del terreny que combine l’ús com a sòl residencial, amb industrial i terciari i permeta fer valdre uns terrenys que actualment no el tenen en existir excés d’oferta. El nou pla d’usos del sòl ha de permetre una ordenació d’acord a les necessitats futures i amb criteris sostenibles.
La revisió facilitarà la redacció que obliga la llei del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que permeta millorar les connexions amb la comarca i l’àrea metropolitana. També està prevista l’elaboració d’un catàleg del patrimoni amb protecció per al patrimoni cultural, natural i el paisatge.
L’alcalde ha destacat que resulta necessari “adequar el planejament general a la realitat actual i a les previsions de creixement”. Garcia afirma que el planejament actual “està sobredimensionat i no es pot perdre l’ocasió per potenciar la posició privilegiada de la Pobla dins la comarca per fer un municipi millor connectat, més sostenible i amb millor qualitat de vida per als veïns”.