BANNER LLIRIA

Multen amb 1.201 euros a l’Aplec Camp de Túria pels fets ocorreguts en la ‘ruta antifeixista’

Carrer de Maria Salvadora Rosalen
Foto: Aplec Camp de Túria

L’Aplec Camp de Túria emet un comunicat criticant els expedients sancionadors oberts

Els organitzadors de L’Aplec Camp de Túria han emés un comunicat per fer pública la recepció de dues multes que ascendeixen en total a 1.201 euros pels fets ocorreguts en l’anomenada ‘ruta antifeixista’ organitzada el passat 9 de setembre dins de les activitats del VIé Aplec de Camp de Túria pels carrers de la Pobla de Vallbona.

L’acció va consistir a realitzar una cercavila a peu per cinc carrers escollits per l’organització per considerar-los que tenien noms relacionats amb “la dictadura feixista espanyola i que no es veien afectats per la Llei de Memòria Històrica per ser dedicats a persones sobre les quals manca informació oficial per a poder-los atribuir l’autoria dels crims que van perpetrar, tot i que popularment són notòriament coneguts. Es tracta dels carrers Guillermo Roch, Calvo Sotelo, Teniente Coronel Alfonso Pelechá, Coronel Jesús Pitarch i Ejército Español”.

Dins de les accions que es van dur a terme va ser cobrir amb un adhesiu cadascuna de les cinc plaques dels carrers esmentats “amb noms de dones de la Pobla de Vallbona represaliades durant la guerra, la dictadura o la transició com Maria Salvadora Rosalen Puertes Boro, Desamparados Coscolla Pareno, Rosario Bernat García, Eulalia Navarro Giner i Conxa Adua Estellés la Xata”. Des del col·lectiu asseguren que “es tractava d’una activitat del tot simbòlica, on en cap cas vam fer malbé el mobiliari urbà i amb la qual preteníem denunciar l’actual complicitat de les institucions amb el feixisme existent en els nostres carrers alhora que donàvem a conéixer aquelles que sempre han estat invisibilitzades, silenciades, anònimes i desconegudes”.

Ara han tingut constància de la imposició de dues multes, una de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona que exigeix 600 euros per l’incompliment de dues ordenances municipals, l’ordenança reguladora de la denominació i retolació de vies públiques i nuclis urbans i la reguladora del servei públic de neteja viària. I una segona multa per desobediència a l’autoritat de 601 euros, provinent de Delegació de Govern, per la negativa a retirar els adhesius després de ser requerits per la Policia Local, aquesta multa estaria dins del marc d’aplicació de la coneguda com a ‘Llei Mordassa’.

Des de l’Aplec han volgut denunciar en el comunicat que “en tot moment es va estar al corrent de l’activitat que anàvem a dur a terme així com, també, de quina manera anàvem a fer-ho i que, així i tot, es va decidir autoritzar-la. També la Policia Local n’estava al corrent i va permetre d’igual manera que durant el recorregut col·locàrem els adhesius sobre les plaques esmentades. Per tot això, no entenem per què en acabar la ruta se’ns va demanar que retiràrem els adhesius, petició a la qual ens vam negar rotundament en tant que es tractava d’una activitat autoritzada que, a més, trobàvem i trobem del tot necessària”.

El comunicat afig un anunci properes convocatòries per alertar que “el feixisme avança si no se’l combat, i és per això que ens reafirmem en el nostre compromís en la lluita antifeixista i per la memòria històrica. Cap multa administrativa ni xantatge polític ens farà abandonar aquest propòsit”.

Per la seua part, l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha volgut ratificar “el que es va exposar davant la ciutadania en el ple celebrat el passat mes de setembre. El consistori de la Pobla de Vallbona va concedir l’Aplec permís perquè se celebrara aquesta activitat. Quan es van cobrir els carrers amb adhesius, els agents de Policia Local van comunicar als membres de l’Aplec que havien de retirar-les. Davant la seua negativa, l’edil Beatriu Palmero va acudir al lloc en què es concentraven els membres de l’Aplec per a notificar-los que s’estava incomplint la normativa (en concret, les ordenances que aborden la retolació de vies públiques i la del servei de neteja viària)”.

Segons les fonts muncipals “els membres de l’Aplec es van negar a retirar els adhesius, acció per a la que no se’ls havia concedit cap permís. Davant la seua decisió de retirar els adhesius, se li va notificar a l’Aplec que se’ls hauria d’imposar una sanció econòmica, alguna cosa que va ser acceptat per aquests… segons van argumentar, perquè es tractava d’una decisió presa per la seua assemblea. L’Aplec acceptava, per tant, les conseqüències derivades de les seues accions”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà