“Som un govern que genera confiança i compleix”

josep vicent garcia 2018

Josep Vicent Garcia (Compromís) avança les inversions previstes per a enguany i les seues intencions de tornar a presentar-se per a les eleccions de 2019.

S’acaben de presentar un conjunt d’inversions per al any 2018 d’uns 13 milions d’euros al municipi de la Pobla de Vallbona. ¿Què es pretén amb aquestes inversions?
Són diverses inversions en àmbits molt diferents, però totes tenen com a finalitat millorar la qualitat de vida de la gent de la Pobla de Vallbona. Som un municipi gran, però el nostre creixement no ha sigut ni compassat ni ordenat. Hem de corregir els desequilibris que de fa temps patim. Cal millorar l’espai públic, les infraestructures generals, les comunicacions i l’entorn dels nostres veïns i veïnes. Ens queda molt per fer, però ja hem iniciat el canvi de model de poble on puguem estar tots orgullosos de viure-hi.

Entre les inversions figura el col·lector que solucionarà els problemes de vuit urbanitzacions de la zona nord. La inversió de 4,6 milions d’euros l’hauran d’abonar els propietaris dels habitatges. ¿Quina fórmula s’ha buscat?
S’ha buscat la fórmula més eficient i justa perquè siga assumible per tots. Els temps no són fàcils econòmicament per a ningú, però els serveis mínims s’han de prestar. S’ha de fer una licitació del sistema de clavegueram de tot el municipi, on a més de mantenir l’actual xarxa, es puga construir la part de xarxa que no existeix i que tanta falta fa per poder donar qualitat de vida a les residències de la zona nord. És una necessitat ineludible. Per això ho hem de fer com més fàcil millor. L’adjudicatari del manteniment de la xarxa també haurà de construir per anticipat els col·lectors de la zona nord i recuperarà la inversió durant els anys que preste el servei de manteniment del clavegueram; segons els primers estudis poc més de 20 anys. Ho cobrarà als beneficiaris d’aquest nou col·lector a través del rebut de l’aigua, ja que anticipa i finança l’obra.

Aquesta legislatura ha dut per fi el canvi dels carrers franquistes. ¿Com ha sigut la reacció dels veïns? ¿Com qualificaria les intervencions de l’oposició durant el ple d’aquest punt?
Recorde que, durant la transició, es van canviar ja uns quants carrers que feien homenatge a l’alçament militar que conduí a la guerra civil; i també la dècada passada, quan vam retirar el bust del dictador Franco. S’havien fet passos importants, però encara quedaven noms i símbols que a més d’incomplir la llei de memòria històrica, sobretot, no ajudaven a la justícia i la reconciliació d’una etapa que cal superar des de la concòrdia i el reconeixement d’una societat democràtica i plural. No cal que qualifique les intervencions dels altres, només vull reconéixer l’esforç de generositat de tot aquell que estiga per fer honor a la memòria de les persones que van patir un moment històric molt dramàtic. Per això, al cementeri municipal s’ha fet la intervenció més important, honrant a tots per igual com a poblans i poblanes que van patir i que ha de servir de record, per a no repetir enfrontaments tan rebutjables. És feina de tots superar diferències i apostar per una societat justa, democràtica, solidària i lliure.

Respecte als equipaments que ha inaugurat, ampliació del centre de salut, camp de futbol, trinquet, nous parcs canins, rocòdrom cobert. Alguns d’aquests projectes han sigut petició dels veïns a través dels pressupostos participatius, en aquesta segona edició ¿Hi ha hagut més participació ciutadana com reclamava en la seua estrena?
Sí, més participació… i vull agrair-ho a totes les persones que dediquen un poc del seu temps a millorar el seu poble i a millorar la democràcia local, ja que prenen part de les decisions que els afecta. De fet, la gent ja s’adona que cal organitzar-se per tal que puga eixir el seu projecte avant. La participació s’aprén dia a dia i veure que allò que has decidit, finalment es realitza, és molt gratificant per a les persones que volen tindre un poble i un entorn millor. També vull agrair el treball a totes les persones que estan participant en tots els consells sectorials on es debat una part important de les polítiques del nostre poble. Entre totes hem de fer un poble millor i l’opinió de tot el món és fonamental.

En relació a allò que preocupa als veïns, en aquesta legislatura s’han abaixat els impostos i s’ha reduït la taxa d’atur per sota del 10%. Quina és la fórmula?
El nostre compromís, quan vam arribar al govern, era gestionar bé els recursos públics sense haver d’incrementar la pressió fiscal. Després de tres anys de govern hem demostrat que és possible. Com? Gestionant bé: cal no gastar més que el que s’ingressa. Estem fent superàvit cada any. Cal donar-li un bon ús als diners, s’ha de pensar molt bé en què es pot gastar. Amb tot açò podem planificar noves inversions més ambicioses i molt necessàries. Som un govern que genera confiança i compleix amb les seues obligacions. En el cas de l’ocupació, és molt satisfactori veure com hem passat de 2.400 persones aturades a unes 1.600 actualment. Açò és mèrit de les empreses i treballadors, als que he d’animar a seguir així i als que ajudem no augmentant la pressió recaptatòria, ja que els diners han d’estar a les seues mans per tal de crear ocupació i fer front a les seues despeses del dia a dia. Per últim, cal destacar el paper de la intermediació del Servef i de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona per tal d’oferir més i millor accés a llocs de treball en igualtat de condicions a la gent que ho necessita.

Ha sigut un dels alcaldes de la comarca que s’ha desplaçat a Madrid per exigir a Montoro els 38 milions per al transport metropolità. Sembla que tot i ser una reivindicació justa, no s’ha atés per part del govern. ¿Quina valoració fa de la negativa?
És una negativa més de tantes reivindicacions que els valencians fem en relació al finançament que ve de l’Estat. El finançament autonòmic, el de les inversions en infraestructures i el necessari per a tindre un transport metropolità del segle XXI, són exigències que no pararem de fer tot i les negatives incomprensibles d’un Estat que diu que tots els espanyols som iguals, però no ho demostren. No hem de parar amb les nostres peticions, la qualitat de vida dels nostres fills depén que en algun moment el poder dels valencians aconseguisca que s’atenguen les nostres aspiracions legítimes i justes. Volem que ens respecten i seguirem defenent un finançament just.

Davant la pròxima contesa electoral, ¿quin balanç fa del funcionament intern del govern de quatre partits? ¿Es presentarà a les eleccions vinents municipals?
El balanç és molt positiu. Estic molt content de com va tot, de com hem funcionat i des d’ací ho vull agrair a totes i tots els membres del govern que presidisc. És un honor treballar amb ells per millorar la vida de les persones. És evident que un govern d’11 persones diferents i de quatre partits amb certes diferències ha de fer un gran esforç per a aparcar els personalismes i els partidismes més primaris, donant pas a l’interés general i a pensar en allò que tenim en comú, que és molt i que el que ens uneix és la defensa del benestar de la Pobla de Vallbona. Tot implica compartir la visió de futur del nostre poble i aparcar les diferencies, cal fer un esforç per a consensuar la solució als problemes de la nostra societat. Respecte a ser de nou candidat a l’alcaldia per al 2019, seria un honor que els meus companys de Compromís m’ho demanaren i que els veïns de la Pobla de Vallbona ho ratifiquen en les eleccions vinents. Jo acceptaré gratament la voluntat democràtica i treballaré per fer un poble millor.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà