L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha presentat el tercer volum de la seua Biblioteca de Patrimoni Local, titulat ‘Un segle d’indumentària en la Pobla de Vallbona’.
Visita la galeria fotogràfica de la presentació
Pau Tineo
Es tracta d’una crònica que estudia els costums locals a partir de les robes i indumentàries propies dels habitants de municipis, al llarg d’un segle (des de 1850 fins a 1950). A més de l’interès històric de l’obra, mereix l’atenció del lector el material fotogràfic que s’inclou al llibre.
El llibre té 182 pàgines i més de 300 fotografies, donades per més de 40 veïns del municipi. Està dividit en quatre parts. La primera, titulada el Festeig i el Dot, constituïx tota una crònica de com se ‘festejava’ fa més de mig segle, així com el tipus de robes que constituïen el dot de la dona: tovalles, camises de dormir, llençols, etc.
La segona va dedicada a la dona i al tipus de roba que utilitzava en els diferents moments del dia a dia: per a treballar, per als diumenges, la roba interior, la roba per a anar a missa, els vels, el dol o el dia de la boda. Destaquen les bosses que s’utilitzaven per al viatge de nóvios, que normalment solia ser al teatre de Russafa de València.
La tercera i quarta part està dedicada a l’home i als xiquets, respectivament, on destaquen les distintes robes de treball, normalment d’agricultor, dels veïns de la Pobla, i les robes per a batejar als xiquets de bolquers.
L’obra està repleta d’anècdotes i comentaris de les gents que han donat les fotografies, i queden molt ben reflectides els costums de l’època. També constituïx una galeria de retrats de persones a qui els ha tocat viure una altra època.
L’Ajuntament ha editat l’obra en castellà i valencià. La presentació es va realitzar ahir, al museu etnològic de la Pobla, i en ella varen participar Maribel Romero, llicenciada en Història de l’Art; la regidora de Patrimoni, Sara Beatriz Montañana; i la alcaldesa, Mari Carmen Contelles.