L’organització i desenvolupament dels tres dies de festival genera crítiques des dels partits de l’oposició
Després de visitar Bétera el 2017, el Festardor, que pot considerar-se actualment com el festival de rock més important d’aquestes dates, s’ha traslladat a la veïna población de la Pobla de Vallbona, on durant el passat cap de semana es desenvoluparen actuacions dels més diversos estils músicals: des del rock més dur, passant pel rap, reggae i inclús l’electro cumbia.
Enguany la Pobla ha estat al mapa del calendari de la cultura músical a nivell estatal atraient joves, i no tan joves, de tot l’estat. L’organització del Festardor ha xifrat en 13.500 abonaments venuts per al Festardor 2018, el que suposa un total de més de 40.000 assistents al llarg dels tres dies de festival. Es tracta de l’edició amb més participació de les sis celebrades fins ara.
Per acollir el públicl’Ajuntament de la Pobla de Vallbona havia disposat una gran zona d’acampada al costat del recinte del festival amb capacitat per a 5.000 persones amb dutxes i banys; una zona de descans i un pàrquing de caravanes. A més s’ha dotat de serveis com lavabos químics en la zona d’acampada i les de descans. Amb tot aquest moviment de gent i de recursos humans, el festival no ha estat exent d’algunes critiques de veïns per sorolls i molèsties.
El Festardor comptà amb més d’una cinquantena de grups, distribuïts en una zona amb dos escenaris de música rock, i una altra zona diferenciada amb un gran escenari on predominava el rap. Entre els grups que destacaren, trobem al grup local Aspart, que va inaugurar les actuacions el dijous i no tots els que vuigueren van poder escoltar-los per les llargues cues (fins a 3 hores) que es crearen per a poder accedir al recinte. El directe agressiu de Desakato o els políticament incorrectes Lendakaris Muertos varen ser els principals grups de la nit del dijous. El divendres el grup italià Talco es va ficar a la butxaca un recinte ple de gent i el grup basc Berri Txarrak va lluir el seu rock power trio.
El dissabte va ser el dia gran del festival, i tocaren grups com Gatillazo amb la seua música punk o els valencians Mafalda, però varen ser els bascos Soziedad Alkoholika y els valencians Los de Marras qui més gent juntaren per a ballar les seues cançons. En l’escenari Rosee trionfaren els rapers SDFK o l’electro cumbia més moguda del grup Tremenda Jauria.
El periòdic InfoTúria va fer un detallat seguiment fotogràfic a través de xarxes socials de l’esdeveniment, i com a resultat publicà tres galeries fotogràfiques de les actuacions més rellevants. Una galería genèrica del festival, una altra del grup Gatillazo i una tercera del grup Soziedad Alkoholika.
L’ajuntament va ressaltar que “la celebració del Festardor ha suposat la contractació de 28 veïns de la Pobla de manera directa i unes 300 contractacions de manera indirecta per a la celebració del festival, tant en els preparatius com durant el propi esdeveniment. També uns 1.000 veïns de la Pobla de Vallbona han pogut adquirir entrades a un preu reduït amb un descompte del 50% respecte a la taquilla.”
Fran Esteban, regidor de Festes ha remarcat que “durant el cap de setmana bona part de les tendes, bars i restaurants de la Pobla de Vallbona han estat plens de clients i en alguns comerços fins i tot han vist com es quedaven sense existències, el que prova que aquest tipus d’esdeveniments aporten resultats molt positius per a l’economia local”.
Crítiques de l’oposició
La portaveu del PP de la Pobla de Vallbona, Mari Carmen Contelles
, ha mostrat el seu descontent de com s’ha desenvolupat el festival remarcant que “ja advertirem dels problemes que havia generat el festival en la seua anterior ubicació, però com sempre, des del govern liderat per Compromís es va menysprear la nostra opinió i ací estan els resultats. No es tracta de demonitzar un festival, al contrari, es tracta de realitzar allò que pots organitzar correctament. Un municipi ha d’albergar aquells esdeveniments per als quals estiguen preparades les seues infraestructures i donar els serveis adequats als assistents”.
A tot açò, prossegueix Contelles, “cal sumar les reclamacions dels veïns per la falta de neteja, molèsties pel soroll o zones d’acampada lliure per tot el terme durant el Festardor. La falta de diligència a l’hora de netejar tot l’embrutat després de finalitzar el festival ha sigut el que ha acabat amb la paciència dels veïns i des del Consistori només s’ofereixen excuses infantils”.
La portaveu popular ha sol·licitat de manera conjunta amb Ciudadanos la celebració d’un ple extraordinari per a fiscalitzar l’organització i conseqüències derivades de la celebració del Festardor i votar la reprovació pel Ple de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona del regidor de Festes i Música, Francisco Esteban i de l’alcalde, Josep Vicent García.
Per altra banda, la regidora del grup municipal de Ciudadanos de la Pobla de Vallbona, Paula García Rico, ha exigit responsabilitats al govern municipal “per la nefasta organització del Festardor“. García Rico ha recordat que “ja a l’agost el nostre equip va preguntar en ple per la ubicació del pàrquing, zona acampada, serveis, etc”. No obstant això, ha destacat, “és evident que res estava preparat ja que abans del començament, la carretera ja es va haver de tancar pel devessall de gent i ja no hi havia lloc a les zona d’acampada, originant-se així zones alternatives com els safareigs o les rotondes”. A més, ha criticat, que “els decibels van arribar al seu límit fins al punt de no poder dormir a les urbanitzacions adjacents”.
L’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha lamentat els problemes d’accés que es van originar el primer dia per l’arribada massiva de públic que l’empresa organitzadora no tenia prevista i ‘ha demanat disculpes per les molèsties que totes les festes poden causar al veïns i els retards que les pluges del diumenge han provocat en els treballs de neteja.