Josep Vicent Garcia, alcalde de la Pobla
Fa just un any, en les eleccions municipals del 26-M, van ser elegits o reelegits com a alcaldes dels seus pobles. Avui afronten un primer tram d’aquesta nova legislatura marcat per la pandèmia del coronavirus. Des del confinament llancem les mateixes preguntes a cadascun dels responsables polítics dels municipis de Camp de Túria per a fer una radiografia de la comarca en plena crisi sanitària i econòmica i conèixer com es preparen per a la desescalonada anunciada pel Govern a partir del mes de maig.
Quines mesures s’han adoptat per fer front al corona virus?
El govern de la Pobla va vore ràpidament que era una situació greu i va ser un dels primers municipis que va actuar davant esta situació. Dies abans que es declarara l’Estat d’Alarma ja es van suspendre totes les activitats per a majors, es tancaren els centres esportius públics i totes les escoles esportives i es tancaren totes les instal·lacions municipals.
A la Pobla a més s’han intensificat les tres vies que més preocupen a la gent. Pel que fa a la desinfecció del municipi, fa un any que entrava en vigor el nou contracte de neteja i açò ens ha permés ara disposar de 4 màquines per a llavar carrers i una plantilla molt més amplia per a netejar tot el terme. Sobretot ens hem centrat en els punts de màxima concurrència com comerç, centres sanitaris i farmàcies i les residències entre d’altres i que poden ser punts de contagi. A més, la Pobla ja va iniciar la desinfecció del municipi dies abans del Decret d’Alarma i que arribaren les instruccions del govern central per fer-ho.
En Serveis Socials, en este primer trimestre ja hem doblat les ajudes de l’any passat i hem posat en marxa un pla per estar a prop de les persones. Es telefona als majors de 65 anys per saber si necessiten alguna cosa, des del primer dia s’està fent al compra en tendes i farmàcies a les persones majors i amb mobilitat reduïda que no poden eixir de casa, s’està prestant atenció psicològica telefònica als veïns, estem portant menjar cuinat a casa de persones que teniem ja en serveis socials i a aquells que esta crisi ha fet que s’incorporaren… Pense que hem respost com s’esperava de nosaltres, atenent totes les necessitats socials que esta crisi i este Estat d’Alarma ha provocat.
Gràcies a que som un ajuntament solvent i amb superàvit, hem pogut fer un calendari tributari nou que retarda el pagament d’impostos i que a més contempla ajudes a l’hostaleria i al mercat ambulat.
Hem coordinat al voluntariat del poble als que els estem molt agraïts per que gràcies a ells hem aconseguit molt de material de protecció. Per exemple, juntament amb dos empreses tèxtils de la Pobla i un grup de voluntàries ja hem confeccionat més de 9.000 mascaretes que ens han permès protegir a les persones que estan treballant de cara al veïnat i les empreses.
També estem ajudant en matèria educativa proveint de tauletes a l’alumnat que no en tenia i no podia seguir les classes.
A nivell comunicatiu, tenim molts mitjans en la Pobla com són la televisió, les xarxes socials i la ràdio que posarem en marxa el 24 de març i que han fet un gran esforç per mantindre informada la ciutadania i que han servit de plataforma també per a continuar amb l’activitat cultural, esportiva i en tots els àmbits.
El que ha funcionat molt bé en la Pobla és el teletreball. Hem aconseguit en pocs dies que l’Ajuntament poguera oferir tots els serveis als veïns sense que s’hagueren de desplaçar més que per allò imprescindible com un certificat digital.
Qué impacte ha tingut en el municipi?
Pense que la Pobla no deu ser molt diferent en afecció a altres municipis, però des de Conselleria no s’estan facilitant dades de malalts per COVID-19 per municipis i especular en xifres que no es poden confirmar no ho devem fer com a institució pública.
En altres àmbits, tenim la sort la Pobla disposa d’un ampli teixit social amb el Banc d’Aliments, Caritas, Juntos por Senegal i altres entitats que s’han bolcat en ajudar i estan col·laborant amb l’Ajuntament. La veritat és que està funcionant molt bé.
Pel que fa als sectors econòmics, tots estan patint esta crisi, però sobretot aquells que no poden obrir com l’hostaleria, restauració, moltes empreses i el comerç que no és de primera necessitat i des de l’Ajuntament estarem pendents quan passe tot açò per estar al seu costat.
Quines fortaleses han sorgit amb la crisi del Covid-19?
Pense que un dels punts forts que tenim en estos moments és que portem 5 anys consecutius amb superàvit i ara no ens agafa en la situació econòmica que teníem abans. L’Ajuntament té ara uns comptes sanejats i podem fer front a esta situació i també clar, gràcies a les ajudes que estem reben de la Generalitat i la Diputació, que són subvencions molt importants.
En la Pobla tenim la sort que el canvi d’empresa de la neteja ens ha permès augmentar considerablement els mitjans humans i materials per a desinfectar el municipi. A més hem canviat tots els contenidors per a que disposen de pedal i no s’hagen de tocar. La veritat és que estem satisfets amb tots els nous mitjans i podem dir que som un dels pobles que més s’està aplicant en este aspecte.
Pel que fa als serveis socials, la Pobla va iniciar fa quatre anys un procés de reforçament de la plantilla i les ajudes que es donen als veïns i açò ens ha permés disposar d’una base àmplia que ara hem anat ampliant amb nous usuaris i nous serveis. Però hem de dir que disposar d’una plantilla tan gran de serveis socials amb l’ajuda de tantes entitats socials ara ens està servint per a que ningú que ho necessite es quede sense ajuda.
En l’àmbit econòmic, tenim la sort de no ser un municipi que viu d’un sol sector, com poden ser altres municipis turístics i això ens permet suportar millor esta situació. En quan comence a recuperar-se l’activitat econòmica, uns sectors podran fer de motor per a estirar dels altres.
Per últim he de dir que una de les nostres fortaleses és que la piràmide poblacional del municipi és jove, que tenim molta població que són fills de les persones que fa uns anys vingueren ací amb el creixement urbanístic i que en estos moments açò és una cosa que juga al nostre favor.
Com va a ser la desescalonada?
El com serà la desescalonada ho marcarà el govern central i autonòmic en el seu cas i anirà en funció dels casos que tinga cada zona. Crec que haurà de ser més ràpid on se puga i no tant allà on no es donen les condicions. Sobretot s’haurà d’atendre per sectors, alguns serà més complicat com els gimnasos i altres no tant, però en tots els casos s’hauran d’augmentar les mesures d’higiene que hi ha ara i mantenint la distància social. S’hauran de reduir aforaments i augmentar la higiene i això ho haurem de fer fins que tinguem una vacuna per a esta malaltia.
El que si que crec és que hem de buscar la manera de reactivar l’economia, els sectors productius i que les persones puguen reprendre la seua vida, però sempre augmentant ixes mesures de protecció que facen que no donem passos enrere.