L’Ajuntament de La Pobla de Vallbona ha posat en marxa este projecte en què ha participat el grup Gamma de la Policia Local de València
L’IES La Vereda de la Pobla de Vallbona està duent a terme durant este mes d’abril un programa en defensa de la igualtat i la prevenció de la violència de gènere. La Regidoria de Drets Civils ha posat en marxa este projecte en què, a més de l’equip docent de l’institut, han participat voluntaris i entitats com ara Movimiento contra la Intolerancia, el grup Gamma de la Policia Local de València i Comissions Obreres.
Este projecte començà a gestar-se el passat novembre i els alumnes ja han realitzat el que han anomenat “patis solidaris”. Durant el temps de descans al pati s’han projectat vídeos de sensibilització contra la violència de gènere, curtmetratges sobre micromasclismes i els alumnes han fet tallers -tatuatges, venda de polseres- i els diners recaptats els han destinat a associacions de lluita contra la violència.
Durant esta setmana el grup Gamma de la Policia Local de València està parlant amb els alumnes de l’ESO per a desmuntar entre els més joves els rols de gènere amb desigualtats. “Els posem vídeos, còmics, cançons actuals per a què s’adonen dels models que s’estan transmetent perquè ells puguen canviar-ho. Està en les seues mans”, ha assegurat la inspectora de la Policia Local de València Estefanía Navarrete i coordinadora del Grup d’Actuació contra el Maltractament.
Des de l’IES La Vereda asseguren que ja s’han detectat el que s’anomenen “micromasclismes”. Actituds de control, d’una banda, i de submissió, per l’altra, tant de manera directa com a través de les xarxes socials i whatsap.
“Volem eradicar eixe tipus d’actituds de micromasclisme que arraconen a les dones en un rol que no mereixen i que es produixen en el dia a dia. És per això que estem treballant amb els alumnes de 2n, 3r i 4t de l’ESO”, ha explicat el director de l’IES La Vereda, Carlos Ayuso.
Este projecte s’ha realitzat per primera volta en la Pobla de Vallbona i naix amb vocació de continuïtat. Des de l’Institut està previst incloure’l ja en el pròxim curs i dedicar-li el tercer trimestre de l’any.
Per a la regidora de Drets Civils, Regina Llavata, “la lluita contra la violència de gènere cal fer-la dia a dia, de manera contínua. No és qüestió de fer una xarrada de manera puntual sinó a través de les tutories i d’una manera transversal fer reflexionar als joves sobre les actituds masclistes i violentes tant físiques com psicològiques que ja es detecten entre alguns adolescents”.