La major part dels elements catalogats son anteriors al segle XX
L’Ajuntament de Llíria ha declarat com a Bé de Rellevància Local (BRL) els 43 aljubs que s’incorporen al patrimoni hidràulic d’interès etnològic local per a la seua identificació, conservació, catalogació i protecció.
Els aljubs són construccions que se situaven al llarg i ample de tot el terme municipal, principalment, a llocs accessibles junt als principals camins rurals, per tal de permetre el subministrament regular d’aigua als habitants i al ramat i, alhora, per assegurar el manteniment del reg.
Segons el regidor de Cultura i Patrimoni, Paco García, estos elements “continuen formant part del paisatge rural i formen part de la memòria col·lectiva dels treballadors del camp. La major part dels elements catalogats foren construïts amb anterioritat al segle XX, i la major part reparats o adequats a meitat del segle XX, tot i tindre constància d’este tipus de construccions ja des de l’època ibèrica i romana”.
Entre els elements protegits, tipològicament s’han catalogat dos formes d’aljubs: uns amb volta de canó i altres amb cúpula. Pel que a les dimensions, hi ha molta diversitat, encara que destaquen els grans aljubs que, per la seua funció i dimensions, es convertien en grans magatzems d’aigua, amb una capacitat d’albergar entre 200 i 300 metres cúbics d’aigua.
El treball de catalogació ha estat elaborat per un equip encapçalat pel director del MALL, Xavier Vidal, la tècnic de restauració Tània Pérez, i la col·laboració en treballs de camp i administratius per part de Verónica Valero (MALL) i els vigilants urbanístics Vicent Calduch i Agustín López.