El pagament de les taxes del ‘Consorci València Interior’, influit per critèris polítics segons la ‘Coalició Compromís’

El candidat a l’alcaldia de Llíria per la ‘Coalició Compromís’, Paco Garcia, ha afirmat que el ‘Consorci València Interior’ (CVI) ha retardat el pagament de les taxes pel tractament del residus sòlids de la comarca “fins després de les pròximes eleccions, per no perjudicar electoralment al PP”.

José García

Paco García explica que eixos pagaments, als darrers anys, s’han fet a finals d’abril o principis de maig, “mentre que, en 2011, s’han deixat per al mes de juny, sense donar cap explicació”. L’alcaldable de la ‘Coalició Compromís’ veu un objetiu polític en eixa decisió.

Des del CVI es diu que la gestió dels pagaments “es tramita, per les carències de personal al propi Consorci, ja que no disposem de massa personal, mitjançant el Servei de Gestió Tributària de la Diputació de València”, que és qui ha dessignat la data d’inici dels cobraments de les taxes (que començarà el dia 1 de juny). “Eixa data s’ha triat perquè també s’han de cobrar les taxes dels Consorcis de LaRibera i Xàtiva, i s’ha elegit una data unitària per als tres consorcis”, afegeixen des del CVI.

El cap de llista d’esta formació situa en 11 milions d’euros la xifra que hauran de pagar els veïns de les comarques del  Camp de Túria, la Foia de Bunyol, els Serrans, la plana Utiel-Requena i el Racó d’Ademús en 2011, després de les eleccions municipals i autonòmiques.

Segons Garcia, “el servei cobrat és inexistent, perquè en teoria el fem s’hauria de traslladar a una planta de tractament d’Alacant, però es porta a una altra de la comarca del Camp de Morvedre, a Alfara d’Algímia”. Des del CVI es diu que, independentment de l’ubicació de la planta de tractament de residus, és necessari que els veïns paguen les taxes per tractar eixos residus.

A més, el CVI justifica el canvi de la designació en la planta de tractament de residus a Alfara d’Algimia, tot i que s’admet en esta “el tractament és un poc més car”, ja què els costos “s’equiparen amb els diners que s’estalviem en transport i, a més, evitem contaminar amb la benzina que deu cremar-se per fer arribar a Alacant eixos residus”.

També critica Garcia que “les quantitats de fem cobrades als municipis es fa sense cap tipus de control per part de les autoritats de cada ajuntament”; ací també hi ha rèplica per part del CVI: “Podem demostrar que les estacions provisionals de transferència de residus, com la de Llíria, disposen de bàscules calibrades periòdicament, amb registre automàtic de pesatges, i controlades per les empreses més prestigioses de certificació externa, alienes al propi gestor i al propi Consorci”.

En un d’estos tiquets s’aprecia que una de les bàscules es va sotmetre al calibrat el 16 de desembre de 2009. A pesar d’això, el candidat de ‘Coalició Compromís’ insisteix en qualificar com  “obscurantista” amb què es gestiona aquest servei “perquè es cobra una feina que no realitza com diu al contracte, es cobren tones que no es comproven i, a més, cada any es puja la taxa que es cobra a cada veí sense cap explicació de què es fa amb eixos diners”.

Garcia recorda que els veïns de Llíria “pagaven 45 euros durant l’any 2009, 65 euros l’any 2010 i ara, per al proper rebut de 2011, la xifra s’aproximarà fins els 100 euros, una quantitat exagerada en un moment de crisi econòmica”.

Des del CSI s’explica la diferència en les quantitats a pagar de 2010 respecte a la de 2009 en què “en la de 2009 només es var pagar el tractament dels residus de tres trimestres de l’any, mentre que en 2010 es va pagar el tractament dels cuatre trimestres, és dir, l’any complet”. Respecte a la diferència entre 2010 i 2011, des del CVI es diu que l’increment serà “d’un 10%, aproximant-se al 80 euros, però sense arribar als 100 euros”.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà