Els veïns de Llíria hauran de preparar-se per desemborsar una bona quantitat de diners, ja que l’Ajuntament edetà ha confirmat que el consistori deu indemnitzar a l’antiga concessionària del servei d’aigua. Partits de govern i opossició es culpen de la situación: ha esclatat la ‘guerra de l’aigua’.
José García
El Tribunal Superior Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat una sentència ferma que condemna a l’Ajuntament de Llíria a pagar més de 2,4 milions d’euros (és dir, més de 400 milions de les antigues pessetes) a l’empresa que oferia el subministrament d’aigua potable a l’any 2001. Després d’un llarg contenciós entre les dos parts, els tribunals han estimat parcialment la demanda que la mercantil va presentar contra el consistori edetà.
L’antiga concessionària reclamava més de 3 milions d’euros en concepte dels drets que considerava mantindre sobre l’explotació dels pous des de l’any 2001, any en que es va adjudicar el servici de l’aigua potable a una altra empresa.
En estos últims deu anys, s’han consumit a Llíria més de 28 milions de metres cúbics d’aigua, per la qual cosa el TSJCV ha valorat la indemnització que li correspon a l’anterior adjudicatària en 0,08 euros per metre cúbic.
Crítiques del PP a l’anterior equip de govern
El regidor d’Hisenda, José Ricardo Escobedo, ha reconegut que la resolució d’este conflicte jurídic “ens arriba en el pitjor momento, per la greu crisi actual, i suposa un dur colp per a la nostra economia”.
Igualment, Escobedo ha assenyalat que “es tracta d’un problema heretat de la coalició governant en la legislatura 1999-2003 (PSPV, Compromís i EU), que va adjudicar la concessió de l’aigua l’any 2001”. El regidor d’Hisenda ha lamentat que, “per culpa d’una gestió desafortunada dels anteriors governants, l’Ajuntament es trobe ara en esta situació”.
José Ricardo Escobedo ha explicat que, després de les negociacions mantingudes amb l’antiga concessionària, “hem arribat a un acord per a pagar la indemnització en deu anys a partir del pròxim mes d’agost. Este sistema ens permetrà assumir el seu efecte de manera progressiva”.
Rèplica de l’actual oposició
Des de l’oposició, el portaveu de la ‘Coalició Compromís’ a Llíria, Paco Garcia, ha condicionat la sentencia desfavorable per per als interessos dels veïns del municipi “al canvi, sense cap justificació, en els serveis jurídics que assesoraven a l’Ajutament de Llíria”.
Segons Garcia, amb els serveis jurídics que hi havia al consistori edetà al período 1999-2003 “l’Ajuntament comptava per victòries totes les sentències que els tribunals dictaven en relació a la nova concessió d’aigua potable que es va adjudicar en 2001 després d’una centúria a les mans d’una empresa particular”.
“Amb l’arribada del PP al Govern municipal va suposar un canvi en la direcció jurídica i perdre el judici contenciós pel preu d’extracció aigua que subministra als municipis de Llíria, Benissanó i La Pobla de Vallbona”, afig el portaveu de la ‘Coalició Compromís’ a Llíria.
“La licitació de l’any 2001 i posterior adjudicació del servei de l’aigua a una altra empresa es va fer per caducitat de l’anterior concessió, extrem que ha estat avalat per sentències judicials posteriors, les quals ratifiquen tots els processos iniciats per l’ajuntament de Llíria en el seu moment”.
“El PP ha estat al capdavant del Govern de Llíria en 9 dels 10 anys que la sentència reclama queden pendents. En este temps no s’ha arribat a un acord amb l’antiga concessionària, fet que ha provocat este elevat deute”, critica Garcia.
També denúncien des de la ‘Coalició Compromís’ què “el PP no ha adoptat en tots els anys de seu mandat cap mesura alternativa per no haver de dependre directament dels pous que, segons la sentència, encara té drets adquirits l’antiga concessionària d’aigua potable, el que haguera suposat un estalvi considerable als usuaris”.