L’abocament d’aigües resdiuals es converteix en un nou motiu de conflicte

La nova ordenança municipal sobre el tractament i abocament d’aigües residuals de Llíria s’ha convertit els últims dies en un nou motiu de conflicte. La principal novetat de la normativa, que ha segut aprovada al Ple de l’Ajuntament, és la regulació dels abocaments procedents d’usos no residencials en sectors industrials o comercials, així com el control de tractaments de depuració en zones sense xarxa de clavegueram.


Cristina Lamoncha

Segons la regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Reme Mazzolari, “es tracta d’instaurar un control efectiu amb un registre dels buidatges i el seu tractament, a més d’exigir a les empreses un pla d’autocontrol, i la tipificació de les infraccions i sancions, entre altres qüestions”.

Des de la ‘Coalició Compromís’ es denúncia que el PP de Llíria, “en lloc d’establir una Pla de Sanejament, tal i com proposa la nostra formació, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i la Conselleria de Medi Ambient, vol aprovar una ordenança merament punitiva i discriminatòria que no dona solució a la contaminació d’aqüífers per foses sèptiques en les prop de 9.000 vivendes distribuïdes al terme municipal”.

Paco García Latorre, portaveu de ‘Coalició Compromís’, ha remarcat que els propietaris d’estes vivendes “volen deixar de vessar en fosses sèptiques, volen un clavegueram en condicions i volen pagar el que corresponga. El que demanen és una col·laboració i una planificació per part de l’ajuntament que siga viable econòmicament, cosa que l’equip de govern no ha fet”.

Des del consistori edetà han volgut reafirmar “la voluntat de solucionar la problemàtica que planteja l’arribada d’abocaments incontrolats a l’estació depuradora mancomunada en la que Llíria participa, en un percentatge important, junt amb altres tres poblacions de la comarca”.

L’equip de govern ha mostrat la seua voluntat d’implicar als partits de l’oposició en l’aprovació definitiva de l’ordenança. Per aquest motiu, Reme Mazzolari ha proposat una comissió monotemàtica per a debatre la normativa. “Esta es realitzarà abans que acabe l’estiu, i en la que la resta de grups podran traslladar les seues inquietuds als tècnics municipals i plantejar les seues aportacions al projecte”, ha afirmat Mazzolari.

‘Coalició Compromís’ ha reclamat un debat en profunditat sobre el contingut de l’ordenaça i articularà una campanya de recollida de signatures front una normativa clarament discriminatòria i perversa mitjançant la presentació d’al·legacions a la seua entrada en vigor.

Per la seua banda, el Partit Socialista (PSOE) ha denunciat com “el PP torna a enganyar a la ciutadania de Llíria pujant el rebut de l’aigua fins a un 50%”. José Luis Pérez, regidor del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament, ha asegurat que els populars no han reaccionat davant els interessos dels veïns de Llíria i les empreses Aquagest i Aqualia han pres el comandament en tota aquesta situació perquè el govern del senyor Izquierdo no ha sabut negociar ni prendre les decisions adequades”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà