S’abordarà en dos fases fins a 2028 i permtetrà accedir a línies d’ajudes europees i autonòmiques
El ple de l’Ajuntament de Llíria va aprovar, en la seua última sessió, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), un document que planifica a curt i mitjà termini una sèrie d’actuacions dirigides a implantar formes de desplaçament més sostenibles.
Este pla de treball portava en tramitació des de principi de la legislatura, i s’ha debatut en diferents fòrums i espais de participació en els quals la ciutadania i associacions han pogut aportar els seus suggeriments.
Segons el regidor de Mobilitat Sostenible, Paco García, el PMUS de Llíria “conté l’anàlisi de la mobilitat en el municipi, estableix objectius a aconseguir, defineix accions i estratègies per a aconseguir-los, previsions temporals -en el de Llíria, dos fases de 4 anys cadascuna: 2020-2024 i 2024-2028-, prioritats d’implantació de mesures concretes, determinacions tècniques, i configura un marc de referència per a la planificació i la resta d’accions en relació amb el condicionament de l’espai urbà”.
Igualment, l’edil ha apuntat que la seua posada en marxa “permetrà poder accedir a subvencions en el marc dels fons comunitaris de la Unió Europea per al cas d’actuacions de major importància, així com a ajudes provinents de la Comunitat autònoma, que juntament amb les quals puga afrontar el consistori, serviran per a millorar les maneres de transport, desplaçaments i qualitat de vida en els entorns urbans, prioritzant sempre al vianant sobre el cotxe i el transport públic col·lectiu al privat”.
Junt amb el PMUS s’han aprovat dos plans sectorials que formen part d’este, el projecte de Camins Escolars Segurs i el Pla Director de la Bicicleta. Estos elements s’emmarquen dins dels eixos de treball de l’Agenda 2030 per a poder aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Finalment, Paco García ha assenyalat que, en esta línia, “la Regidoria de Mobilitat Sostenible està treballant en la implantació de més zones per als vianants, fomentar l’ús de la bicicleta i del vehicle elèctric, apostar per l’energia fotovoltaica, corregir defectes en la via pública i habilitar aparcaments dissuasius dins del projecte de Smart City, com els que s’han habilitat en La Cultural, Pla de l’Arc i Mura”.