Representants municipals es reuneixen amb la promotora per a abordar l’estat de tramitiació d’esta iniciativa a la Comunitat
L’alcalde Joanma Miguel i l’edil Paco García s’han reunit amb representants Genia Bioenergy, promotora de la iniciativa de construcció a Llíria d’una planta de biodigestió que produirà gas de manera sostenible a partir de l’acció de bacteris anaerobis, que viuen en absència d’oxigen, sobre els residus que es produeixen a la localitat.
Les dues parts van abordar l’estat de tramitació de les autoritzacions administratives pertinents, d’este projecte pioner a la Comunitat Valenciana. En este sentit, ja s’ha sol·licitat la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) a la Generalitat.
L’alcalde Joanma Miguel ha explicat que l’objectiu “és que la planta puga estar operativa al llarg de 2024 al sector industrial de Capa Blava”, i ha destacat que “serà capaç de biodigerir 90.000t dels residus orgànics que es generen en la nostra localitat cada any, iniciant així un model avantguardista de sostenibilitat, descarbonització i economia circular, que serà el primer d’estes característiques que s’execute a la Comunitat Valenciana”.
La planta està promoguda i dissenyada per Genia Bioenergy, enginyeria energètica valenciana especialitzada en energies renovables i compta amb el suport d’Enagás. La instal•lació, una vegada en funcionament, crearà 12 llocs de treball qualificats directes per a la seua gestió i altres 60 indirectes.
En el procés, els residus orgànics de tota mena es convertiran mitjançant processos biològics naturals (l’acció dels bacteris) en 13 milions de m³ de gas cada any o uns 60 GWh/any d’energia tèrmica. Amb el gas produït podrien cobrir-se les necessitats de 8.500 llars.
El gas obtingut de fonts renovables serà sotmés a un procés de depuració per a ser convertit en biometà i injectat en la xarxa de gas natural, des d’on es distribuirà per al seu consum en indústries, llars o com a combustible per a vehicles.
A més d’obtindre un valor en forma d’energia renovable a partir de residus, el procés inclou importants beneficis mediambientals, ja que redueix el seu emmagatzematge en abocadors i facilita adequar-se a la normativa europea que exigeix que al 2035 no més del 10% dels residus acaben allí. Evita l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera, redueix l’emissió d’olors, la proliferació d’insectes, patògens i altres molèsties.