BANNER LLIRIA

Llíria localitza els cossos de sis persones afusellades durant la repressió franquista

Cementerio municipal de Llíria

El consistori edetà ha iniciat recentment la segona campanya d’obertura i exhumació de fosses comunes en el cementeri municipal

Llíria ha localitzat els cossos de sis persones afusellades durant la repressió franquista. Estes troballes formen part de la segona campanya d’obertura i exhumació en les fosses comunes del cementeri municipal, impulsada per l’Associació de Familiars i Víctimes del Franquisme en el Cementeri de Llíria i amb la col•laboració de l’Ajuntament de Llíria.

Les labors estan sent desenvolupades per l’empresa arqueològica ArqueoAntro, i compten amb una subvenció econòmica de 77.500 euros per part de la Diputació de València.

En base als estudis duts a terme per l’historiador, Vicente Gabarda, i el responsable del departament d’Estadística de l’Ajuntament de Llíria, Miquel Fernández, els treballs estimen la localització de les restes d’un total de 100 persones a l’interior de les 11 fosses que existeixen en el recinte.

Esta campanya, que va ser presentada dissabte passat en un emotiu acte al costat dels familiars de les víctimes, se suma a les excavacions realitzades en una primera fase de treballs a la fi de 2021. En elles, es van localitzar un cos i tres fragments de tres cranis, que presentaven orificis d’entrada i eixida de projectils.

Ara, en esta segona fase, prosseguiran les actuacions per a la recuperació de les restes dels afusellats durant la repressió franquista en la localitat, a més de persones mortes a la presó del Remei i a l’Hospital Militar.

L’acte va comptar amb la presència del diputat de Memòria Històrica de la Diputació de València, Ramiro Rivera; l’alcalde de Llíria, Joanma Miguel; la regidora de Memòria Democràtica del consistori edetà, Consuelo Morató, i el president de l’Associació de Familiars i Víctimes del Franquisme en el Cementeri de Llíria, Sergio García.

També van assistir diversos integrants del Comissionat de Memòria Històrica, representants polítics de localitats del Camp de Túria i membres de la corporació municipal, així com nombrosos familiars, que van rebre les explicacions de la tècnica arqueòloga, Inés Blay, sobre els passos que es duran a terme en aquesta segona fase d’actuacions.

La responsable de l’àrea de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, explica que “estem molt felices de poder aportar, des del vessant institucional, un escenari democràtic de recuperació i dignificació”. “Tenim el sentiment que arribem molt tard, però continuarem treballant perquè estes persones i els seus familiars puguen descansar, d’una vegada, en pau”, indica Morató.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà