Ha passat de 0,30 cèntims a 2,40 euros el quilo
Només en quatre operacions la Guàrdia Civil ha intervingut 114 tones de garrofes sostretes. Robar aquest producte s’ha convertit per a molts en un llaminer negocio, sobretot perquè el seu preu cotitza a l’alça, ja que en poc temps ha passat de pagar-se a 0,30 cèntims el quilo a entre 1,5 i 2,40 euros, segons rendiment del gra.
Un dels investigats es va embutxacar en mes i mig 54.000 euros amb garrofes robades, com explica a EFE el guàrdia civil Molina, membre de l’equip ROCA de Llíria.
El ROCA de Llíria intenta posar cèrcol a aquest delicte amb una major vigilància no sols en els camps on es planta el garrofer, sinó també en els magatzems.
La pujada del preu d’aquest producte, cada vegada més benvolgut per les seves propietats beneficioses per a la salut -ajuda a rebaixar els nivells de glucosa en sang i a regular el sistema cardiovascular-, ha fet que creixi l'”interès” per ell i, com a conseqüència, el nombre de persones dedicades a robar-lo.
La goma de garrofa s’està utilitzant com espesante en maioneses o gelats, un ús que s’ha sumat als ja tradicionals, com en cosmètics.
I com l’arbre no precisa molt de productes fitosanitaris, el seu fruit és molt benvolgut per a l’elaboració de productes ecològics.
No hi ha un perfil del lladre de garrofes. Com diu el guàrdia Molina, en les operacions del seu equip han “enxampat” a persones de totes les edats, des dels 20 als 65 anys; homes i dones, nacionals i estrangers i molts són reincidents.
No es necessita molta infraestructura per a cometre aquest delicte. N’hi ha prou amb entrar en la finca conreada de garrofers, batollar l’arbre, recollir el fruit del sòl i carregar-lo en un vehicle.
La campanya de la garrofa va començar a primers d’agost i ja la Guàrdia Civil ha dut a terme importants operacions, entre elles quatre últimes a Cadis, Castelló, Màlaga i València, on s’han confiscat 114 tones, quatre persones han estat detingudes i 32 investigades.
Per a poder comercialitzar a Espanya productes agrícoles es necessita estar inscrit en el Registre de Productors Agrícoles, com recorda Molina.
Precisament, el seu equip, que ha de controlar almenys onze magatzems en la seva zona, va dur a terme recentment una operació, denominada Casibel, que es va saldar amb la detenció d’una persones pels delictes de furt, apropiació indeguda i falsedat documental. Altres vuit han estat investigades per la seva vinculació amb el cas.
Durant les inspeccions en magatzems, els agents van detectar una sèrie de vendes i documentació sospitoses i, després de diverses comprovacions, van determinar que la venda de més de 37 tones de garrofes havia estat il·legal.
Els investigadors van constatar que l’autor havia sol·licitat, mitjançant dades d’altres campanyes de recol·lecció i falsejant dades personals, la seva inscripció en el REGEPA, segons ha informat aquest divendres la Direcció General de la Guàrdia Civil.
Realitzat el tràmit, va anunciar de manera clandestina la seva predisposició per a comprar garrofes de procedència il·lícita i donar-los entrades en diversos magatzems. Per a això, va usar la seva inscripció fraudulenta en el REGEPA i la confecció de fins a 93 Documents d’Acompanyament i Traçabilitat Agrària (DATA).
A més, va utilitzar pàgines d’anuncis d’internet per a contractar transportistes que traslladaven la mercaderia robada des de diversos camps de Xiva fins a uns magatzems a Llíria.
El port els pot sortir molt rendible, perquè en alguns casos paguen 50 euros al transportista per a una càrrega en un furgoneta per la qual obtenen 1.800 euros. Un negoci rodó.