Manuel Civera i el seu ‘cor partit’ després del seu cas únic com a alcalde de dos pobles

Va governar entre 2007 i 2015 a Alcublas des de 2015 i 2021 a Llíria

(EFE) Té “el cor partit en dos” entre les Alcubles i Llíria (València) però el exalcalde de tots dos municipis, Manuel Civera, és conscient que “és un orgull” no sols tindre dos pobles, sinó haver-los governat entre 2007 i 2015, el primer, i des de 2015 a 2021, el segon.

“Tindre dos pobles, tindre el cor partit en dos pobles als quals mestresses i als quals has pogut dedicar-te és curiós”, reconeix l’ex alcalde socialista en una entrevista amb EFE, però també és “un orgull, una sort molt gran” haver repartit el seu temps entre la seua localitat materna i la seua pròpia.

La casualitat i la “sort” d’estar en el lloc adequat i en el moment adequat, “en el moment en què et toca i te l’encarreguen”, està darrere d’aquesta trajectòria política, segons Civera, que és un cas únic a Espanya, com han reconegut els seus propis companys de viatge institucionals.

“La legislatura passada vaig estar en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, amb alcaldes de tots els partits, i ho comentem: ningú tenia constància que això haguera passat abans”, relata.

“FEM EL QUE PODEM”

Del treball quotidià com a alcalde destaca la “passió amb la qual es pot viure el dia a dia en el municipi”: “Ho toques tot, aprens de tot i pots tindre l’oportunitat de veure com es transforma el dia a dia, de veure com resols un problema cada dia”.

Una de les bases de la tasca d’un alcalde, afirma, és “complir amb els terminis, que l’Administració complisca”, i assegura que és “gratificant” quan, gràcies a l’agilitat en el consistori, “veus que el somni d’un altre també es compleix”.

En els seus anys com munícipe, que van acabar en 2021 quan, en virtut de l’acord de legislatura, va dimitir de l’Alcaldia de Llíria i va cedir la vara de comandament a Compromís, soci de govern, assegura que ha gaudit amb la gent que li ha envoltat.

“He tingut equips molt forts, molt potents, i hem treballat amb la filosofia de dir: ‘fem el que podem per a deixar això millor als quals vinguen darrere'”, manifesta.

LA “NOBLESA” DEL MÓN RURAL

Per a Civera, no va ser el mateix gestionar Llíria, amb 24.000 habitants, que les Alcubles, amb 607, i d’aqueix contrast destaca la “noblesa i voluntarietat” del món rural.

“Hi ha un exèrcit d’alcaldes i regidors del món rural als quals sempre cal aplaudir, perquè en aquestes zones existeix un 20% de persones que sosté el 80% del territori”, considera.

En una ciutat de grandària mitjana, destaca la importància de conjuminar forces entre l’equip polític i els funcionaris; sobretot, que els primers siguen capaços de “il·lusionar” en la localitat i que els segons “se senten útils, estiguen còmodes i sàpien que tenen una obligació però també les eines per a exercir-la”.

Manuel Civera es declara molt polític “des de jove”, quan va prendre la decisió de ser funcionari de la Generalitat i, més tard, d’acceptar presentar-se a l’Alcaldia de les Alcubles.

“Quan pensava que no podia estar més en cap lloc me’l van proposar a les Alcubles, i crec que va ser l’experiència més bonica que he tingut, més interessant personalment”, assegura.

Per a aquest alcalde, en el món rural “s’aprén molt”: “Eres al carrer, amb la gent, veient el que passa cada dia; no tens funcionaris, t’emportes al treball a casa i fas el que pots”.

El canvi a governar Llíria, de major grandària, va portar amb si el descobriment que en una ciutat “és difícil eixir del despatx”, encara que conclou que, ja siga en l’àmbit urbà o en el rural, un alcalde continua sent un alcalde, i “la manera d’entendre els problemes i d’entendre com resoldre’ls en el menor termini possible és la mateixa”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà