Més de 20 joves participen en la lluita contra la invasió del cactus Cylindropuntia pallida
Diverses associacions juvenils (Joventuts Socialistes del Camp del Túria, UGT i Aposta Jove) juntament amb l’Ajuntament de Llíria van acudir al Tossal de Sant Miquel per a ajudar amb l’eliminació de la Cylindropuntia pallida, una espècie invasora que posa en escac la biodiversitat de l’ecosistema coneguda com el ‘Cactus de Sant Miquel’.
Més d’una vintena joves van passar el matí del passat 20 d’abril d retirant quasi 30 quilos del cactus i recol·lectant residus amb el compromís de cuidar l’entorn i promoure la consciència ambiental des de totes les edats.
Segons expliquen en la regidoria de Medi Ambient, s’han invertit més de 500 jornades de treball per a retirar quasi 40.000 quilos del cactus invasor, però no és suficient.
És per això, que aquestes agrupacions exigeixen una major implicació de la Conselleria: “assenyalem la vergonyosa gestió de la Conselleria de Medi ambient de la Generalitat, la qual no està adoptant totes les mesures necessàries sobre aquest tema. Mentre això no ocórrega, continuarem lluitant per cuidar els nostres espais naturals”, exposa Mario Navarro, Secretari general de Joves Socialistes de l’Eliana.
La regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató, ha explicat que es tracta d’una de les espècies invasores més problemàtica catalogada pel ministeri. No coneix de fronteres, de molt ràpida expansió i difícil erradicació. “Malgrat que la lluita contra aquesta espècie és competència autonòmica, des de l’ajuntament estem duent a terme un pla d’erradicació amb pressupost propi per a mà especialitzada, amb plans d’ús de suport i l’ajuda incondicional d’una Xarxa de voluntariat per al seu control. Enormement agraïts el voluntariat ajuda a visibilitzar i entendre un problema que afecta el nostre paisatge, ecosistema i patrimoni”.
La Secretària General d’UGT a la Comarca, Pilar Tarragón Maicas explica que “fa més d’un any que van pensar a fer esta activitat a Llíria, però per circumstàncies s’havia ajornat, encara que s’ha pogut realitzar, i amb associacions de joves de la comarca el que encara la fa més important. En un primer moment es va pensar com una actuació d’UGT en defensa del medi ambient, però al final s’ha convertit en un partit de diferents associacions de joves coneixent un poc la nostra muntanya i netejant-la de cactus invasor, la qual cosa li dona un plus d’importància a esta actuació”.