Els projectes contemplen intervencions en les Termes i en la muralla
En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus NextGenerationEU, el Ministeri d’Indústria i Turisme ha concedit dos ajudes, per un import total de 2,7 milions d’euros, per a la posada en valor del patrimoni històric de Llíria.
La regidora de Patrimoni Històric, Reme Tordera, ha assenyalat que “es tracta de dos subvencions molt importants que ens permetran recuperar i millorar la dinamització turística de dos monuments molt significatius de la nostra ciutat, declarats tots dos Bé d’Interés Cultural (BIC)”.
El projecte d’intervenció en el Santuari Oracular i Termes Romanes de Mura, finançat al 100%, ha rebut una ajuda d’1.840.335 euros. Les actuacions previstes serviran per a donar continuïtat a les fases executades en els anys 2009 i 2019. Contempla la consolidació i museïtzació dels jaciments arqueològics amb la finalització de les excavacions i conservació constructiva de les restes dels edificis, el tractament i recrescut dels murs i el sistema de cobriment de les Termes Majors. També es preveu la urbanització de l’entorn pròxim al bé patrimonial i el condicionament de l’edifici efímer situat al costat de les Termes per a convertir-lo en un centre de visitants.
L’altra ajuda, xifrada en 922.294 euros, es destinarà a la rehabilitació de la muralla medieval islàmica de Llíria i adequació del seu entorn. El projecte es dividix en tres àmbits pròxims entre si dins de l’àrea d’actuació del barri de la Vila Vella.
La primera àrea d’actuació proposa recuperar i preservar el traçat de la muralla àrab, així com la creació d’una plaça per a vianants en la zona que recau al carrer del Remei. La segona consistix en la rehabilitació de l’edifici públic, situat enfront de l’església de la Sang, per a ús turístic i d’interpretació. La tercera se centrarà en la demolició de les edificacions situades a la plaça Major Antiga, amb la finalitat de generar un nou espai públic d’interés arqueològic i turístic definit per la recuperació d’un important llenç de la muralla islàmica que envoltava la ciutadella de la Lyria àrab.
“Amb totes estes intervencions, es pretenen integrar les restes arqueològiques en tot el conjunt monumental de la Vila Vella, configurant un recorregut turístic que facilite la comprensió de l’evolució urbana del barri a través de la seua història”, ha explicat Reme Tordera.
Projectes fons europeus
La regidora de Fons Europeus, Consuelo Morató, ha destacat que esta “és una nova subvenció que se li concedix a l’Ajuntament de Llíria a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a més, en esta ocasió amb uns imports molt importants”.
A més, ha assenyalat que els fons europeus Next Generation EU “ens estan permetent desenvolupar diferents projectes per a millorar l’entramat urbà de la nostra ciutat, millorar els servicis públics i promoure la transició ecològica”. En este sentit, ha recordat que s’estan realitzant actuacions per a la transformació digital i modernització de l’Administració local i el projecte Valencia Biovaloriza, i també s’ha concedit una altra ajuda per a la millora i optimització energètica del poliesportiu El Canó.