Els projectes posaran en valor les Termes Romanes de Mura i la muralla medieval
La regidora de Patrimoni Històric de Llíria, Reme Tordera, ha anunciat que els projectes presentats per l’Ajuntament edetà “han rebut llum verda per part del Ministeri d’Indústria i Turisme, que ha concedit dos ajudes, per un import total de 2,7 milions d’euros, per a rehabilitar dos elements patrimonials de la ciutat”.
Estes subvencions es destinaran a dos intervencions importants dins del conjunt patrimonial de Llíria i en el marc dels treballs que la Regidoria està desenvolupant per a la seua recuperació i posada en valor, en concret les Termes Romanes de Mura i la muralla medieval islàmica i el seu entorn.
Tordera ha apuntat que l’execució d’estos projectes “contribuirà a millorar la dinamització turística de dos monuments molt significatius de la ciutat, declarats tots dos Bé d’Interés Cultural (BIC). Un d’època romana, com són les Termes, i que permetrà la seua visita amb el conjunt totalment recuperat, i un altre, la recuperació d’una part de muralla musulmana per a una millor vertebració a la Vila Vella i integració d’este element amb l’entorn patrimonial de l’església de la Sang, l’alcassaba i el Museu Arqueològic”.
Finançament amb fons NextGenerationEU
Les dos actuacions seran finançades al 100% dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus NextGenerationEU. Al Santuari Oracular i Termes Romanes de Mura es destinaran 1.840.335 euros, mentres que la rehabilitació de la muralla medieval islàmica de Llíria i adequació del seu entorn compta amb un pressupost 922.294 euros, la qual cosa suposa una les majors inversions realitzades en el patrimoni històric de Llíria.
L’alcalde Joanma Miguel ha afirmat que estes subvencions “venen a complementar el Pla d’Inversions Municipals que l’equip de Govern ha aprovat per a esta legislatura, amb una inversió global de 41 milions d’euros i que contempla diverses actuacions en diferents àrees i servicis, entre elles, les de recuperació del nostre gran patrimoni local, una planificació ben dissenyada que situa a Llíria com un dels millors referents patrimonials de la Comunitat Valenciana”.
Les actuacions previstes en les Termes serviran per a donar continuïtat a les fases executades en els anys 2009 i 2019, amb la consolidació i museïtzació dels jaciments arqueològics existents, així com la urbanització de l’entorn pròxim i el condicionament de l’edifici efímer situat al costat del recinte per a convertir-lo en un centre d’interpretació per a visitants.
La segona consistix en la rehabilitació i recuperació de la muralla que envoltava l’alcassabade la Lyria àrab, per a integrar les restes arqueològiques en tot el conjunt monumental de la VilaVella, configurant un recorregut turístic que facilite la comprensió de l’evolució urbana del barri a través de la seua història.
La regidora de Fons Europeus, Consuelo Morató, ha volgut assenyalar que des de l’Ajuntament de Llíria “continuem treballant per a impulsar noves inversions a través del pla NextGenerationEU, com estes de rehabilitació del nostre patrimoni històric, el projecte de gestió forestal València Biovaloriza, o la millora i optimització energètica del poliesportiu El Canó”.