
Està declarada Monument Nacional i BIC
L’Ajuntament de Llíria ha dut a terme la renovació total de la il·luminació interior de l’església de la Sang, que tenia més de 30 anys i necessitava d’un canvi integral.
La regidora de Patrimoni Històric, Reme Tordera, ha recordat que, “encara que la titularitat del temple és de l’Arquebisbat, l’Ajuntament de Llíria té un acord de col·laboració i ús en el qual es fa càrrec del seu manteniment, entre això la il·luminació i la neteja, per la qual cosa enguany s’ha decidit realitzar una actuació més important, amb el canvi complet de totes les lluminàries, ja que la Sang és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat per la seua antiguitat, les seues característiques arquitectòniques i el seu gran valor patrimonial, que a més està declarat Monument Nacional des de 1919 i Bé d’Interés Cultural (BIC)”.
L’alcalde Joanma Miguel ha destacat que “era un compromís d’este equip de Govern el dur a terme esta millora, i així hem pogut posar a punt el temple de cara a estes celebracions de Setmana Santa, en les quals l’església té un protagonisme històric com a seu de la Confraria de la Sang, i punt d’eixida i arribada d’algunes processons”.
A través del conveni de col·laboració, l’Ajuntament de Llíria ha dut a terme altres actuacions, com la millora i restauració de la porta principal, la millora dels accessos a l’església, i està pendent l’execució del projecte de la plaça que hi ha en el seu entorn, el qual s’ha presentat a diverses subvencions, però que de moment no ha sigut seleccionat.
El Consistori i la Generalitat van realitzar en el seu moment les obres de millora i reurbanització dels carrers limítrofs a l’edifici i que també donen accés al Museu Arqueològic de Llíria, Ca la Vila antiga i altres llocs d’interés a la Vila Vella.
Actualment, ha apuntat la regidora de Patrimoni Històric, “s’està redactant un projecte de reurbanització per a crear un nou accés fins al temple, des del carrer del Remei, a través de Capellà Roca, en el conegut solar de Bañuls.
Joia del patrimoni de Llíria
La Sang, originàriament coneguda com de Santa Maria, va ser construïda entre els segles XIII i XIV sobre l’antiga mesquita major de la qual encara es conserven alguns vestigis. És considerada com un dels millors exemples d’església de Conquesta, amb elements arquitectònics de transició del romànic al gòtic.
És un edifici rectangular, de nau única, que conserva un extraordinari teginat mudèjar que recolza sobre una estructura d’arcs diafragmàtics. Tant el teginat com els frisos que ho componen presenten diverses escenes cavalleresques, d’animals del bestiari medieval i de motius vegetals i heràldics. En les parets del temple es conserven pintures murals de la primera època en les quals es representen imatges i escenes de Sant Esteban, Sant Bartolomé, Sant Pere Màrtir de Verona i Santa Bàrbara.