BANNER LLIRIA

L’exposició ‘El Puntal dels Llops’ d’Olocau obri les seues portes

exposicion puntal

Alberga més d’un centenar d’objectes i peces del jaciment iber 

El llegat iber d’Olocau compta des d’ahir amb una nova exposició monogràfica a la Casa de la Senyoria composta per una àmplia col·lecció d’objectes i peces trobats en les excavacions del jaciment del Puntal dels Llops. 

L’acte d’obertura de portes va comptar amb l’assistència de nombroses persones interessades a conéixer-la. Entre elles, van estar tots els membres de l’equip de Govern i la directora del Museu de Prehistòria de València (Mupreva), María Jesús de Pedro; Jaime Vives-Ferrándiz i Carles Ferrer, conservadors del Servei d’Investigació Prehistòrica; Laura Fortea, tècnica de la Unitat de Difusió, Didàctica i Exposicions; i Helena Bonet i Xelo Mata, sota la direcció de les quals es van realitzar les excavacions arqueològiques en el Puntal dels Llops entre 1978 i 1984. 

L’esdeveniment va començar amb el discurs de benvinguda de l’alcalde d’Olocau, Antonio Ropero, qui va expressar la seua alegria per poder comptar amb aquesta exposició perquè “cada objecte i cada peça d’aquesta sala relata una part de la nostra història”. A més, va agrair al Mupreva “el seu gran treball a l’hora de restaurar i preparar aquesta exposició” i va destacar que, des d’ahir, la localitat compta amb una proposta que “va a enriquir i a ampliar la magnífica oferta cultural que ja tenim”. 

María Jesús de Pedro va recordar i reconéixer l’esforç de totes aquelles persones i institucions que han participat en aquest projecte. Així mateix, va posar en valor la fructífera relació del Museu amb l’Ajuntament d’Olocau mitjançant les excavacions, el servei de visites guiades gratuïtes al jaciment i l la Col·lecció Museogràfica instal·lada de manera permanent a la Casa de la Senyoria, i va compartir la seua satisfacció perquè el “intens treball realitzat” haja arribat a bon port.

Jaime Vives-Ferrándiz va explicar com es va gestar aquesta exposició i el seu objectiu principal: “contribuir a la difusió del patrimoni”. També va posar l’accent en les dues parts en les quals es divideix la sala (una expositiva i una didàctica per a realitzar tallers de divulgació) i va afirmar que els conceptes que s’han tingut en compte en tot moment han sigut “l’accessibilitat, la versatilitat i l’economia de mitjans i recursos”. 

Els assistents a l’acte van recórrer la nova sala, un espai museogràfic dissenyat amb continguts renovats i en el qual s’ha augmentat la quantitat de peces i objectes exposats, que superen ara el centenar.

Aquests continguts han sigut desenvolupats pel Museu de Prehistòria de València amb la clara intenció de donar més protagonisme a les restes trobades en el jaciment i al mètode arqueològic com a fons de coneixement històric multidisciplinari, passant per totes les fases d’aquest, des de l’excavació a l’exposició.

Les peces que es poden veure mostren una visió completa de l’assentament del Puntal dels Llops i el seu context històric, geogràfic i cultural a través de tres blocs conceptuals molt diferenciats: l’assentament en el temps, l’espai viscut i l’arqueologia i el coneixement històric. 

Tal com va assenyalar Vives-Ferrándiz, en el plantejament museogràfic han estat molt presents l’accessibilitat, la versatilitat i l’economia de mitjans i recursos. Això es pot apreciar en el disseny del mobiliari expositiu, en el qual ha prevalgut l’accessibilitat física per a permetre que persones amb mobilitat reduïda puguen gaudir dels continguts sense impediments, i en la reutilització dels materials de l’anterior exposició a l’hora de crear els nous panells. També cal remarcar l’existència al fons de la sala d’un espai didàctic amb projector de vídeo on es podran realitzar tallers en el futur. 

Aquelles que desitgen veure la nova col·lecció permanent del Puntal dels Llops poden fer-ho de dimecres a diumenge de 8 a 15 hores i els dissabtes de 16:30 a 18:30 hores. També es poden realitzar reserves per a organitzar una visita guiada al jaciment i a l’exposició posant-se en contacte amb el servei de visites.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà