BANNER LLIRIA

Olocau ret homenatge a Ferran Zurriaga

L’acte ‘Zurriaga, arrels d’escola’ reuneix unes 150 persones al pati del CRA Alt Carraixet – Col·legi Mestre Ferran Zurriaga

Olocau ha acollit un emotiu acte d’homenatge al mestre, investigador i cronista del municipi Ferran Zurriaga, qui va faltar el passat 30 de novembre. En ell, s’ha reconegut la gran tasca que va realitzar al llarg de la seua trajectòria professional i l’empremta inesborrable que va deixar en el món de l’educació.


L’esdeveniment, titulat ‘Zurriaga, arrels d’escola’, ha congregat unes 150 persones al pati del nou CRA Alt Carraixet. Entre elles, hi havia autoritats com la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego; l’alcalde, Antonio Ropero; els edils Pascual Esteve, Olga Brínquez, Josep Perales, José Paricio i Salvador Navarret; y el regidor de Compromis, Vicent Murgui; familiars i amics de Ferran Zurriaga; i representants d’associacions i organitzacions socials, culturals i del món de l’educació.


El primer edil d’Olocau ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda a l’acte amb un discurs en el qual s’ha referit a Zurriaga com “un home compromés amb l’educació, amb la llengua, amb les tradicions i amb la seua terra” i ha valorat el llegat que ens va deixar, “sense el qual no es pot explicar l’evolució de l’escola i de l’ensenyament en la nostra comunitat”.


Al llarg de l’homenatge, la periodista Violeta Tena ha exercit com a presentadora i ha explicat diverses anècdotes i vivències que va tindre amb Ferran Zurriaga i la seua família en les entrevistes que li va realitzar. A més, va destacar la influència de Zurriaga en les següents generacions de docents i, en aquest sentit, l’ha definit com un “referent de la pedagogia moderna i de l’educació” i un “mestre de mestres”.


Per a conéixer millor la figura del cronista local, han intervingut també en l’homenatge Margarita Máñez, Guillermo Berga, Laura Zurriaga i el seu fill Andreu. En els seus discursos, han rememorat experiències viscudes amb ell, les històries i llegendes que narrava, les seues excursions i exposicions, la seua extraordinària manera d’ensenyar, la seua passió per la naturalesa i el seu profund afecte per Olocau.


També s’ha projectat un vídeo amb fragments d’una entrevista inèdita en la qual Zurriaga parlava, entre altres temes, sobre la seua vocació per l’educació, sobre la seua tasca en el moviment de renovació pedagògica anb el mètode Freinet i sobre l’impuls de l’ensenyament en valencià.


L’últim discurs va ser a càrrec de la consellera Raquel Tamarit, qui, amb les seues paraules, ha volgut recalcar la importància de l’obra i el treball realitzats per Ferran Zurriaga en l’àmbit educatiu, així com el seu paper fonamental per a aconseguir l’escola pública, de qualitat i en valencià que hui tenim.


La música ha estat igualment present en l’acte de hui i, en aquest sentit, entre les diferents parts de l’homenatge, els cantants Borja Penalba i Mireia Vives han delectat el públic amb les magnífiques interpretacions dels temes ‘Com havíem somiat’, ‘Petits esquinços’, ‘Homenatge a Teresa’ i ‘Cançó de fer camí’. A més, per a finalitzar, membres de la comunitat educativa del CRA Alt Carraixet – Col·legi Mestre Ferran Zurriaga (professorat, alumnat, exalumnes i famílies, a més del mestre de pràctiques) han cantat la cançó ‘Set d’Alt Carraixet’, la lletra de la qual va ser composta per famílies, docents, xiquets i xiquetes de l’escola i també per Ferran Zurriaga.


Després de l’homenatge, va haver-hi temps perquè la consellera realitzara juntament amb l’alcalde Antonio Ropero un recorregut per l’exposició ‘L’escola a través del temps: L’escola pública a Olocau 1869-2022’ a la sala de l’Aljub de la Torre de Pardines, per la Casa de la Senyoria i per la nova exposició permanent del Puntal dels Llops.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà