BANNER LLIRIA

Els agents econòmics d’Olocau mostren la seua unió en l’Encontre Empresarial

empresarios olocau

La iniciativa està impulsada per l’Ajuntament i ACEO

Mas del Capellà ha reunit aquest matí als representants del teixit comercial i empresarial d’Olocau en el marc del Segon Encontre Empresarial impulsada per l’Ajuntament i ACEO (Associació de Comerços i Empreses d’Olocau).

L’esdeveniment, que va nàixer l’any passat per a servir com a generador d’oportunitats de negoci i com a motor dinamitzador de l’economia local, ha comptat amb la presència de l’equip de govern municipal i ha estat presentat per l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local, María José Rel.

La presidenta d’ACEO, Yolanda Albert, ha assenyalat la importància d’analitzar la situació actual i el context d’inflació, la guerra d’Ucraïna, i l’incertesa econòmica, així com el canvi que està suposant la digitalització.

Davant aquesta conjuntura, ha posat en valor el paper del comerç local i dels seus trets com la proximitat o el tracte personalitzat i ha subratllat el fet que el consum de proximitat beneficia al conjunt de l’economia dels municipis. 

L’alcalde d’Olocau, Antonio Ropero, ha reafirmat el compromís de l’Ajuntament amb ACEO donant suport als negocis locals i ha avançat que el Consistori ha sol·licitat una subvenció dels Fons Europeus per a crear un espai dedicat al comerç tradicional i artesanal.

Ropero ha destacat el treball que realitzen els agents econòmics d’Olocau i ha expressat la seua confiança en el potencial de la comarca “un diamant en brut”. 

antonio ropero

Eva Vegué, d’El Racó del Gínjol, ha expressat el propòsit d’ACEO “d’estar units, fer xarxa” i ha explicat les accions que l’associació duu a terme per a aconseguir-ho. 

La primera ponència ‘Innovación y Tecnología: La gran oportunidad del medio rural’, ha estat a càrrec de José Luis Muñoz (Senior Advisor en Innovació, Estratègia i Transformació de Next Generation EU–IVEI). En ella, ha mostrat els canvis que s’estan produint en l’entorn rural (demogràfics, tecnològics, econòmics, climàtics i culturals) i ha exposat les possibilitats que existeixen per a garantir la sostenibilitat i la viabilitat d’aquestes comunitats. Així, ha presentat les polítiques europees (Pacte Rural i Pla d’Acció Rural) que s’han impulsat i els seus objectius, les mesures a nivell nacional i els Fons Next Generation. 

També ha assenyalat de quina manera les empreses de les zones rurals poden recórrer a la innovació i la tecnologia per a ser més competitives (amb drons, nanomaterials, robots, etc.), així com els efectes positius d’elles sobre l’economia (digitalització, diversificació, sostenibilitat, atraure a més població, descentralització).

A més, ha tractat les iniciatives estratègiques a la comarca a través de Missions de transformació i projectes tractors alineats amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els Fons Next Generation, i el paper del HUB-EU Camp de Túria a l’hora d’identificar oportunitats estratègiques, buscar cofinançament europeu i afavorir el creixement econòmic. 

Finalment, ha explicat les oportunitats que existeixen en el medi rural i els requisits a tindre en compte per a beneficiar-se d’elles. En aquest apartat, s’ha centrat en el cas d’Olocau, ha analitzat les seues característiques, els seus punts forts i les seues necessitats, i ha posat l’exemple del municipi suís de Lungern, una localitat amb aspectes similars i que ha dut a terme iniciatives innovadores per a promoure el seu desenvolupament.

empresarios Olocau

La ponència, ‘Punt GVA Next’, ha sigut realitzada per Julia Sanchís, Tècnica de captació de Fons Europeus de l’Ajuntament d’Olocau. La primera part ha estat enfocada a donar a conéixer el Punt GVA Next del municipi i, especialment, les seues funcions d’informació i assessorament sobre ajudes, subvencions, programes i projectes europeus. 

La segona part s’ha dedicat a recollir els interessos, les necessitats i els reptes del teixit comercial i empresarial de cara a crear un canal de comunicació amb ell via correu electrònic, i, posteriorment, a facilitar un espai de presentació i intercanvi d’experiències i percepcions entre els assistents. D’aquesta manera, han descrit els seus negocis (s’ha projectat també un vídeo d’ACEO), han situat en un mapa el lloc en el qual es troben i han participat en una dinàmica per grups per a extraure conclusions sobre propostes, accions a realitzar, oportunitats i riscos que han sigut posades en comú després i que es tindran en compte per part de l’Ajuntament. 

ACEO ha fet entrega d’uns obsequis a la Corporació Municipal, a Chelo Herráez, tècnica de la Mancomunitat, a José Luis Muñoz, a Julia Sanchís, a María José Rel i a la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda.

En la seua intervenció, Celda ha parlat sobre la importància de la formació en el mercat laboral i sobre el procés de digitalització en el qual ens trobem immersos i ha fet referència a les iniciatives de l’ens supramunicipal per a impulsar l’ocupació i el turisme a la comarca, i a dos projectes: l’inici del programa pilot de transport a demanda per a Gátova, Olocau i Marines i l’actuació per a millorar el ‘Cordel de la Garrofera’. 

Per a acabar l’encontre hi ha hagut espai per al ‘networking’ on establir xarxes de contactes i una degustació amb productes elaborats per comerços locals.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà