Olocau, capital de la cultura ibera amb la Iberfesta

iberfesta

Ha congregat centenars de visitants durant tres dies

Olocau ha celebrat una nova edició de la Iberfesta al llarg de tres dies que han servit per a mostrar la consolidació i el creixement d’un esdeveniment que s’ha convertit en un referent per a tots els amants del món iber, aixícom en una cita assenyalada en el calendari de festes.

Els actes van arrancar divendres amb l’obertura de la Fira Artesanal organitzada per Amata (Asociación para la mejora de la artesanía tradicional y actual) i que va comptar amb nombrosos artesans locals. A continuació, va ser el moment per a una original desfilada de vestits ibers que va fer les delícies de participants i públic. A més, ja en la plaça Major, hi va haver temps per als balls tradicionals amb el taller que va oferir l’associació OlocauViu i, finalment, a la nit, per a una vetlada de bona música folk amb el grup Majao.

La segona jornada va començar el dissabte a la Casa de la Senyoria amb la inauguració oficial de la Iberfesta. Entre els assistents, van estar Francisco Teruel, diputat de Cultura; Amparo Navarro, presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria i alcaldessa de Benissanó; la diputada socialista i alcaldessa de Marines, Lola Celda, Jesús Salmerón, alcalde de Gàtova; Maria Ángeles Beaus, alcaldessa de Villar del Arzobispo; Maria Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria de València; i regidors d’Olocau i d’altres localitats de la comarca.

L’alcalde, Antonio Ropero, va expressar la seua satisfacció pel fet que “la projecció de la Iberfesta va més enllà de la nostra comarca, la nostra província i la nostra comunitat, i aconsegueix una repercussió nacionali internacional”, i va destacar els grans resultats que ha donat des del començament l’esforç de l’Ajuntament d’Olocau, la Diputació i el Museu de Prehistòria.

El diputat de Cultura va fer balanç de la col·laboració de l’ens provincia lamb el Consistori durant 50anys, una col·laboració que ha contribuït a impulsar el patrimoni arqueològic local i que ha convertit el Puntal dels Llops en un dels jaciments més visitats de la ‘Ruta dels Ibers’.

De Pedro va destacar que Olocau ha fet de la Iberfesta “el seu senyal d’identitat, el seu senyal distintiu” remarcant el paper de la gent del municipi “l’ànima de la festa”, i va posar en valor la tasca del servei de visites local i del personal del Museu perquè tot isca a la perfecció.

Després, va ser el moment de gaudir de la primera de les recreacions històriques protagonitzades per veïns d’Olocau: la Boda Ibera. Una teatralització en la qual va col·laborar la comunitat educativa del Col·legi Mestre Ferran Zurriaga, que va mostrar els preparatius, l’enllaç entre Nauiba (interpretat per Andreu Blay) i Ikorbeles (interpretada per Aina Clémentine Pardo) i la celebració amb les famílies i els assistents. Una celebració que va ser interrompuda per la legió romana (formada pels membres de la companyia romana d’Andorra de Terol), que va declarar nul el casament i, malgrat la resistència delsibers, va capturar el nuvi.

A la vesprada, el públic va ser testimoni del ritual funerari després d’haver mort Nauiba a les mans dels romans en intentar escapar. Un acte, en el qual familiars i amics del difunt van recórrer el carrer Major portant torxes per a retre-li homenatge.

La processóva arribar a l’Auditori de l’avinguda Font del Frare, on va concloure la jornada amb la incineració del cos sense vida tal com marca la tradició ibera. Una recreació en la qualva participar també la Batukada Alí-Maimó.

El diumenge va tenir lloc la Gran desfilada, formada per oferents, familiars, músics, guerrers i amics i afins que han recorregut els carrers del municipi fins a la plaça Major. Allí, ha tingut lloc el ‘Silicernium’, una cerimònia en la qual s’han oferit queviures a tots els presents, s’han realitzat ofrenes als déus mitjançant un pouvotiu i s’hadut a terme el ritu de trencar els plats emprats. Desprésd’això, els ibers han ballat i jurat venjança alsromans per a posar el punt final a les teatralitzacions.

La Iberfesta ha conclòs amb un èxit d’assistència i de satisfacció entre els centenars de persones que han gaudit al llarg dels tres dies no sols de les recreacions, sinó també de les nombroses propostes de l’esdeveniment, com la ‘FiretadelsIbers’ (amb els estands deLlíria, Moixent, Ademuz, Andilla, Villar del Arzobispo, Gàtova, Camporrobles i Yátova,’Olocau, el Museu de Prehistòria de la Diputació de València i, la Universitat de València), la Fira Artesanal, la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria, els tallers didàctics, les visites al Puntal dels Llops i a la Col·lecció Museogràfica, i ‘Les Cinc Proves de Nauiba’, el circuit de lúdic de teatralitzacions participatives format pels tallers de terracota i de pintura decorativa de ceràmica ibera, les competicions de llançament de javelina i de tiramb fona, i el concurs de preguntes i respostes en l’exposició del Puntal dels Llops de la Casa de la Senyoria.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà