BANNER LLIRIA

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, visita les pioneres instal·lacions del projecte Guardian de Riba-roja

Mireia Mollà Ribarroja de Túria

El sistema de prevención incluyen 40 torres repartidas entre Riba-roja i Paterna

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada per l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagrado, i representants dels socis del projecte Guardian, ha visitat els primers canons d’aigua instal·lats en el municipi dins del projecte Guardian, un sistema pioner de prevenció que actua en la confluència de l’espai forestal amb l’urbà al Parc Natural del Túria.

La iniciativa, finançada al 80% per la Unió Europea, persegueix millorar la resiliència davant els incendis forestals a través d’una barrera de contenció del foc formada per 40 canons que es proveeixen d’aigua regenerada. Sensors de detecció del foc activen un sistema de reg prescrit que humiteja les zones residencials i actuen com a defensa en quatre àrees estratègiques de gestió, en els termes municipals de Riba-roja i Paterna.

La consellera, amb el director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, i el gerent de l’Empresa Pública d’Aigües Residuals (EPSAR), Juan Ángel Conca, ha remarcat la “circularitat” de la proposta que empra 80.000 m2 d’aigua regenerada. Així ha remarcat “aquest sistema podrà ser replicable en altres entorns i estar en millors condicions per a fer front a una de les amenaces que tenim a la Comunitat Valenciana”.

La Comunitat Valenciana és una de les més avançades en matèria d’infraestructures de reutilització, disposant de 44 depuradores amb tractament terciari o avançat. En aquest cas, l’aigua procedeix de la depuradora Camp de Túria II que serà conduïda a una Estació de Regeneració d’Aigua per a la seua neteja i desinfecció. Així mateix, el projecte contempla tasques de silvicultura preventiva -desbrossaments, gestió de la vegetació i plantació d’espècies autòctones- per a crear cinc tallafocs verds.

Des de Transició Ecològica han valorat l’aliança dels municipis de Riba-roja i Paterna juntament amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i les empreses Hidraqua, Cetaqua i Medi XXI per a “impulsar iniciatives sostenibles d’avantguarda que serviran de model per a avançar en mecanismes eficients i eficaços de lluita contra el foc”.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha agraït la visita de la consellera a la zona d’actuació, “la lluita contra el canvi climàtic està en l’eix de les polítiques de Riba-roja de Túria i aquest projecte és fruit de la investigació, la capacitat tècnica i la col·laboració públic-privada, posada al servei de la prevenció contra els incendis en aquest enclavament natural privilegiat, com és el Parc Natural del Túria, així com la protecció dels veïns i veïnes dels nuclis residencials de Masia de Traver, València La Vella, Els Pous i la Cañada, a Paterna.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà