Hisenda licita per 1,47 milions la redacció del projecte i direcció d’obra de les fases III i IV
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha anunciat que la Generalitat “invertirà més de 30 milions d’euros en la construcció de dos nous edificis en l’Arxiu Logístic de Riba-roja i en concret en les fases III i IV”.
Arcadi España ha assenyalat que l’objectiu d’aquestes obres és “aprofitar tot l’espai que té la Generalitat en l’arxiu de Riba-roja per a ampliar els serveis de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) per a avançar en la digitalització de la Generalitat, així com un espai destinat a Sanitat per a satisfer les necessitats d’emmagatzematge, logística i conservació de material sanitari suficient i reserves estratègiques”.
El responsable d’Hisenda ha realitzat aquestes declaracions durant la visita que ha realitzat aquest dimarts al costat de la directora general del Sector Públic i Patrimoni, Isa Castelló, al Complex Logístic i Arxiu Intermedi de la Generalitat en Riba-roja.
Allí, Arcadi España ha anunciat la licitació de la redacció del projecte i direcció d’obra de les noves fases III i IV per a l’ampliació de l’Arxiu Logístic de Riba-roja per un import de 1,47 milions d’euros (IVA inclòs), amb una duració estimada de les obres d’entre 18 i 30 mesos.
Les fases III i IV tindran una superfície de 26.000 metres quadrats, que se sumen als 108.000 metres lineals que alberguen els depòsits d’arxiu actualment de la fase II, així com a l’edifici en el qual s’emmagatzemen els béns mobles dels diferents departaments del Consell en la fase I.
Inicialment, la fase III donarà solució d’espai a l’Arxiu Intermedi de la Generalitat en albergar nous depòsits, mentre que la fase IV es destinarà al depòsit de productes sanitari i com a espai polivalent per a la DGTIC.
Arcadi España ha justificat el projecte de construcció de les fases III i IV “perquè la Generalitat s’està adaptant als nous temps de la digitalització i de la transició energètica al mateix temps que estem aprenent de les lliçons de la pandèmia de la COVID-19”.
Per això, -ha continuat el conseller-, “es posa de manifest la necessitat de disposar d’equipament logístic suficient per a satisfer les necessitats d’emmagatzematge i conservació adequats de material sanitari en cas de situacions d’emergència sanitària, al mateix temps que ampliem l’espai amb el qual actualment compta la DGTIC per a avançar en la digitalització de l’administració”.
Autosuficiència energètica de tot el complex
Tal com succeeix amb les fases I i II, les noves fases que es liciten seran autosuficients energèticament, gràcies a la instal·lació d’energia fotovoltaica en les cobertes dels edificis, amb unes superfícies de 4.000 metres cudrados i 8.000 metres quadrats i amb potències de 216 kW i 290 kW, respectivament.
Arcadi España ha assenyalat que malgrat la dimensió del complex, “totes les fases tindran capacitat energètica suficient procedent d’energia renovables per a autoproveir-se”, qui ha afegit que s’estima que aquestes dues noves fases “eviten l’emissió anual de 271 tones de CO₂ a l’atmosfera, o l’equivalent a plantar 280 arbres”.
Cal destacar que amb l’objectiu de millorar la seguretat i l’eficiència energètica de les instal·lacions de l’Arxiu Intermedi, en 2019 ja es va procedir al canvi de les refrigeradores, a la revisió de tota la instal·lació elèctrica, així com a la instal·lació d’un sistema d’autòmats que controlen les variables climàtiques en els depòsits que redueixen el consum d’energia.
Tecnologia BIM
Per a la redacció d’aquest projecte, la Generalitat exigirà als licitadors l’ús de la tecnologia BIM (Building Information Modeling), una nova eina de construcció completament digitalitzada i en format 3D.
En concret, es realitzarà un modelaje complet de l’obra, que permetrà posteriorment a la Direcció General de Patrimoni iniciar de manera exacta qualsevol obra o reforma amb estalvi de costos, més sostenible i amb una major eficiència.