Riba-roja comptarà amb la major població de la Jara de Cartagena d’Europa

jara de cartagena ribarroja

S’han plantat 250 exemplars en Canyada Paredes i al Parc Montealcedo

Riba-roja comptarà amb la major població de la Jara de Cartagena, una de les plantes més amenaçades d’Europa, inclosa en el catàleg d’espècies de flora en perill d’extinció de la Comunitat Valenciana.

El Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal, en col·laboració amb l’Ajuntament de Riba-roja, ha realitzat una plantació de 225 exemplars en Canyada Paredes, a l’entorn del Barranc de Porxinos i d’altres 25 al Parc Montealcedo.

Aquesta acció s’emmarca en el pla de recuperació de l’espècie, impulsat per la Generalitat, que inclou els diferents objectius a aconseguir per a recuperar a aquest vegetal i evitar la seua extinció, com recull l’Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

Encara que va ser descrita a principis del segle XX en les serres de Cartagena, la jara de Cartagena es va considerar extinta en aquesta zona al no relocalitzar-se exemplars a la fi del segle passat. En 1986 es va trobar a La Pobla de Vallbona l’únic exemplar silvestre valencià que fins ara es coneix en el medi natural i tots els treballs de cerca de nous individus han resultat infructuosos en el territori valencià.

Davant aquesta situació, el Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Conselleria d’Agricultura es va posar a treballar en el desenvolupament d’aquest pla. Concretament, l’equip del Servei, situat en el Centre d’Investigació i Experimentació Forestal, format pels tècnics Ferrer Gallego i Inmaculada Ferrando han sigut els encarregats de liderar i coordinar els treballs.

Després de la reproducció i multiplicació de l’únic exemplar silvestre que existeix, han aconseguit la producció de centenars d’exemplars de la jara de Cartagena per a la seua implantació en el medi natural. Així, s’ha establit una xarxa de col·laboració amb diversos col·lectius i institucions, entre les quals es troben els ajuntaments de Riba-roja, Bétera, Serra o la Pobla de Vallbona, per a reforestar l’espècie en aquests municipis.

El total de plantes en camp en 2022 ha sigut de 1760, quantitat que suposa més de 700% de l’objectiu marcat en el pla de recuperació.

La producció amb la qual es van fer aquests treballs es va beneficiar del suport financer del Fons Europeu Agrícola del Fons Rural en el marc de l’Operació 8.5.3 “Conservació i desenvolupament de la Xarxa Natura 2000″ com a part del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020”.

L’alcalde Robert Raga ha manifestat el “ferm compromís amb la conservació del patrimoni natural del municipi, i la col·laboració permanent amb organismes especialitzats com el CIEF”.

L’ajuntament de Riba-roja col·labora amb el servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 en la recuperació d’aquesta espècie des de fa diversos anys. En aquesta línia, Raga ha matisat, “s’han dut a terme quatre plantacions en la zona des de 2018, situades en La Vallesa i en la zona de Mas d’Alcedo i actualment estan plantant en Porxinos”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà